В Китай се наблюдава нарастваща вълна от нов вид професионалисти – домашни любимци, които започват „работен ден“ в специализирани заведения. Джейн Сюе, 27-годишна докторантка от Фуджоу, Югоизточен Китай, изпрати своя двегодишен самоед в кучешко кафене за първия му "работен ден". Според Сюе, това е начинът кучето ѝ да има по-разнообразен живот, докато тя и партньорът ѝ са заети през уикендите. В кучешкото кафене животното има възможност да се социализира с други кучета и да избяга от самотата у дома, споделя собственичката му.

„Чувствам се точно като родителите, които изпращат децата си на училище,“ казва тя в интервю за CNN. И за нея, и за нейния партньор, работата на кучето носи и финансова изгода – намалява нуждата да се пуска климатикът вкъщи през цялото време, което в горещите летни дни на Фуджоу е значителен разход.

Модата домашните любимци да „работят“ става все по-популярна. Подобно на хората, те прекарват деня си в кафенетата, а вечер се връщат при семействата си. Има дори китайска фраза за това явление – „Zhengmaotiaoqian“, или „печелете пари за закуска“. Кафенетата за домашни любимци привличат много посетители, които плащат такса за престой – от 30 до 60 юана, а понякога дори повече.