Лекари и диетолози непрекъснато ни призовават да ядем повече богати на фибри и хранителни вещества плодове и зеленчуци, защото са полезни за нас! Те не грешат. Множество проучвания изтъкват ползите за здравето от консумацията на храни като боровинки, спанак, моркови, броколи и гъби.
Но какво ще стане, ако често се излагате на потенциално вредни пестициди?
Точно това показва последното изследване на групата с нестопанска цел Environmental Working Group (EWG): повече от 75% от неорганичните пресни продукти, съдържат остатъци от пестициди. Това е дори по-висок процент от резултатите от подобно проучване миналата година. Докладът се основава на федерални данни, събрани от хиляди проби от 46 различни конвенционално отглеждани плодове и зеленчуци.
EWG използва тези данни, за да създаде два списъка: „Мръсната дузина“, както групата го нарича, включва плодовете и зеленчуците, които са най-замърсени с пестициди, и „Чистите петнадесет“, съставен от продукти с най-ниски нива на замърсяване.
Идеята на проучването е да се помогне на потребителите да направят информиран избор на продуктите в потребителската си кошница.
Какво представляват „Мръсната дузина“ и „Чистите петнадесет“?
От 2004 г. EWG съставя своите списъци наречени „Мръсната дузина“ и „Чистите петнадесет“ въз основа на информация от Програмата за данни за пестицидите на Министерството на земеделието на САЩ.
Големият брой пестициди, открити в изследването на групата, отразява практиките на отглеждане, които са силно зависими от синтетични пестициди. Те остават дори след като пробите от продукцията са били измити и обелени. А твърде честото излагане на пестициди може потенциално да навреди на вашето здраве.
Групата силно препоръчва на потребителите да избират органични продукти, когато е възможно. В противен случай се придържайте към плодовете и зеленчуците от списъка „Чистите петнадесет“ и избягвайте „Мръсната дузина“
Трябва ли да се тревожите от пестицидите?
Ако се притеснявате от пестицидите в храната си, най-лошото нещо, което можете да направите, е да намалите напълно плодовете и зеленчуците. Но също така терминът „органичен“ върху опаковките на някои храни не означава „без пестициди“. Органичните или естествените пестициди, или други добавки може да звучат безобидно, но в някои случаи високото съдържание може да е тревожно. Например, медният сулфат, естествено съединение, което се използва при определени култури за предотвратяване на растежа на гъбичките, може да бъде свързан с увреждане на черния дроб, когато съдържанието е твърде високо.
"Мръсната дузина"
Въпреки че ягодите остават начело в списъка и тази година, има няколко нови попълнения в групата – по-специално боровинките и зеленият фасул, измествайки доматите и целината.
Ето пълния списък на плодовете и зеленчуците с най-много пестициди.
- Ягоди
- Спанак
- Зеле, зеле и горчица
- Праскови
- Круши
- Нектарини
- Ябълки
- Грозде
- Бели и люти чушки
- Череши
- Боровинки
- Зелен боб"
"Чистите петнадесет"
Ако сте фен на авокадото, има добра новина за вас: яркозеленият плод отново е класиран на върха на списъка с най-чистите продукти тази година. Авокадото има дебел външен слой, който го предпазва, което означава, че фермерите могат да използват по-малко пестициди, когато го отглеждат. От друга страна, деликатните продукти, отглеждани близо до земята, като ягоди и спанак, не са толкова естествено защитени и следователно са склонни да се пръскат с повече пестициди.
Ето пълния списък на плодовете и зеленчуците с най-малко пестициди.
- Авокадо
- Сладка царевица
- Ананас
- Лук
- Папая
- Сладък грах
- Аспержи
- Медени пъпеши
- Киви
- Зеле
- Гъби
- Манго
- Сладки картофи
- Диня
- Моркови