Здравка Евтимова е носителят приза за цялостен принос на Национална награда "Христо Г. Данов". Церемонията бе в къщата музей на големия издател в началото на Стария град на Пловдив. За съжаление на присъстващите голямата българска писателка не успя да присъства на празника под тепетата. Приза вместо нея получи издателят й Божана Апостолова.

В раздел "Българско издателство" призът отиде при издателство „Просвета – София“ за "Великата България на Волга през средните векове“ на Георги Владимиров.

Признание като най-добър "Автор на българска художествена литература" получи Вивиан Асса, автор на книгата „Моят Шабат".

"Това е наградата на наградите. Надпреварата тази година беше много оспорвана", коментира писателят Недялко Славов, който бе част от журито. Той връчи приза на Асса.

"Започнах да пиша тази книга за моите деца и внуци, които не са в България. Те трябва да знаят откъде идват",каза развълнувана авторката.

Пластиката за преводач на художествена литература отиде при Албена Стаменова за превод на книгата „Писма до Украйна“, автор Юрий Андрухович.

"Благодарна съм, защото това признание е висока чест. Радвам се, че с тази книга ще има частица от Украйна в България", каза Стаменова. Тя получи приза си от колегата си Людмил Димитров.

Наградата за хуманитаристика бе за Хюсеин Мевсим, автор на книгата „Земя пределна. Страници от българо-турските културни връзки“ на пловдивското издателство „Жанет 45“.

Автор на издание за деца стана Тони Шан за "Приказки за страната Е".

„Главният герой е дядо ми като дете и баба ми преди да се роди, сюжетът обединява тяхното детството ,това на майка ми и моето. По един лек начин, чрез приключенията и вълшебствата, творбата е успяла да предаде някои мисли и мъдрости за същността на живота", каза дъщерята на Тони Шан, която прие наградата й.

В раздел "Художник или дизайн и оформление на книга" бе отличен Кирил Златков, художник на книгата „Поезия. Ронсар“ от Пиер дьо Ронсар.

" Няма по-достоен, защото той мисли за всеки един аспект. Той е,може би, най-големият експерт в тази област, уважава българския шрифт и кирилицата.", каза редакторът на книгата, която получи наградата.

За представяне на българската книга беше отличена платформата за българска литература Lexicon, a в раздел "Библиотечно дело" - Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – град Хасково.

За музикалния фон се грижеха Венелин Георгиев и Велислав Турийски.