Предпремиерната прожекция на „Възвишение” в Пловдив се превърна в истински празник на филмовото изкуство. След финала на лентата на режисьора Виктор Божинов салонът на кино „Арена” в Мол Марково тепе бе разтърсен от бурни аплодисменти.

„Викторе, направо ги уби с тоя филм!”, възкликна емоционално издателката Божана Апостолова. В продължение на повече от час писателят Милен Русков, актьорите, режисьорите, продуцентът, операторът и голяма част от актьорите даваха автографи на възторжените почитатели, пише PlovdivTime.bg.

„Възвишение” пленява окото на зрителя с майсторската игра с камерата на Антон Бакарски и неговия екип. Кинематографията напомня на образците от National Geographic, разкриваща по болезнен начин суровата красота на Балкана. Преплитането на сезоните по вълнуващ начин допълва обратите в повествованието и подчерта съдбовните мигове. Снимките в старинни къщи – образци на възрожденската архитектура у нас, също допринасят за автентичността на киноразказа.

Повествованието за революционерите, извършили обира на османската хазна в прохода Арабаконак, техните наивни и смешни, но в същото време отчаяни и трагични копнежи, върви гладко и държи зрителя в напрежение през цялото време.

Изключително силно присъствие имат двамата млади актьори, превъплътили се в образите на Гичо и Асенчо - Александър Алексиев и Стоян Дойчев. Въздействаща роля като Димитър Общи прави и Филип Аврамов.

Знаково е завръщането на голям екран на ветерана Васил Михайлов, с леко намигване към култовия сериал „Капитан Петко Воевода”, и с кратка поява, напомняща стилистиката на Марлон Брандо в „Кръстникът”.

В останалите роли блестят Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Герасим Георгиев-Геро, Малин Кръстев и други. Сценаристи на филма са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите. Композитор на оригиналната музика към филма е Петър Дундаков.

Историята във “Възвишение” преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 година Димитър Общи и сподвижниците му осъществяват Арабаконашкия обир. Сред тях са Гичо и Асенчо – полу-революционери, полу-разбойници, които получават задача да издирят и лично да предадат писмо на Левски.

Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Постепенно революционният ентусиазъм на Гичо и Асенчо отстъпва място на разочарованието и огорчението – състояния толкова познати и на всеки съвременен българин.