Макар и да звучи като начало на поредният научно фантастичен филм, това се случва на сцената на Куклен театър  - Пловдив. Режисьорите Евелина Кьосовска – Костолова и Веселин Бойдев подготвят второ издание на Творческа лаборатория „Съвременните технологии и кукления театър – Техно-логика”. Тя ще се реализира на сцената на Държавен куклен театър Пловдив от 1 до 10 юли, а желаещите да разберат как чрез сензори могат да се управляват роботизирани кукли, видео, звук и светлина, могат да гледат презентация на резултатите на 10 юли от 19.00 часа.

В предишното издание творческият тандем събира екип от изявени на българската и световна сцена дигитални специалисти, инженери, видео дизайнери, за да изследват заедно с актьорите от трупата на театъра приложението на съвременните технологии в кукления театър. А те са роботика и програмиране, холограми, сензори и видео мапинг, VR и изкуствена реалност, звуков дизайн и музикално инженерство. . Резултатът е толкова впечатляващ, че Евелина Кьосовска – Костолова и Веселин Бойдев получиха номинация за Награда „Пловдив” в раздел „Мултижанрови изкуства”. 

След първото издание, режисьорите решават да посветят втората лаборатория на сензори и роботизирани кукли, като този път изследването е подчинено на темата за изкуствения интелект. Посредством сензори и роботизирани кукли, режисьорите заедно със своите дигитални партньори – Петко Танчев – сензори и видео среда, Ивайло Николов – сценография и кукли, Симеон Колев (Robotev.com) ще зададат визуално – дигитални въпроси като „Кога изкуствената реалност унищожава човека? Възможно ли е човек да се превърне в Бог?”. Водени от своето любопитство и желание за осъвременяване на кукления език, както и създаване на среда за обмен на идеи и опит между артисти от различни изкуства и творци от различни трупи, Евелина Кьосовска – Костолова и Веселин Бойдев, освен дигиталните специалисти от различни области, са поканили за участие и петима актьори от български куклени театри. За да може средствата и идеите, които ще се родят за тези десет дни през юли да се използват от творци от всички български трупи.

За да станат достъпни идеите и търсенията на екипа, за всяка лаборатория се създава документален филм. Премиерата на филма за Първата творческа лаборатория е на 1ви Юли 2023г от 19.00 часа в салона на Държавен куклен театър – Пловдив.

Лабораторията се реализира с финансовата подкрепа на  Национален фонд Култура по Програма „Едногодишен грант – 2022г.” и е част от Програма „Наследство” на Пловдив – Европейска столица на културата”.