Преместиха втората мраморна статуя, открита в античния град Хераклея Синтика. Екип от археолози и специализирана транспортна фирма се погрижиха ценният артефакт да бъде запазен в цялост, тъй като по него има сериозни пукнатини. Скулптурата вече е в музея в Петрич, като в близките дни ще бъде изправена, за да могат посетителите да й се насладят, предаде БНТ.

Подготовка от няколко седмици, специална платформа, кран и камион бяха необходими за преместването на изключително тежката статуя.

"Колегите са подготвили постамент, има готови анкери. Тя е сравнително чиста. По-чисто от предходната", обясни ръководителят на археологическите разкопки проф. Людмил Вагалински.

Екипът на терен беше допълнително затруднен от спуканото на няколко места дясно бедро на фигурата.

"Взели са мерки древните. С един метален железен шифт в този участък са укрепили пукнатината в горната част на бедрото. А в долната, близо до коляното са поставили ето тази планка. То е като т.нар. "лястовичи опашки". Все едно свързваш два блока, два квадрата в стени", каза проф. Людмил Вагалински.

Десетки туристи с интерес следяха процеса.

"Откритията тепърва започват според мен. Аз съм много развълнувана, защото много се интересувам от такива неща...", каза туриста Каролина Дренкова.

"Какъв начин на живот, какъв напреднал живот, какво строителство, каква архитектура. Уникално", добави Атанас Дренков.

По-късно в музея в Петрич стана ясно, че откритата на 6 метра от статуята глава, й принадлежи. Археолозите вече са сигурни, че тази фигура и първата, разкопана в началото на лятото, не са на един и същи човек, но и двамата са изобразени като божества.

"Това е т.нар. божествена голота. Иконографията е близка, без да е съвсем идентична, близка е, но портретните черти са много различни. Като стил на изпълнение е много различно, със сигурност не са от едно и също време", добави проф. Людмил Вагалински.

Скулптурата ще остане в Петрич за месец. След това ще бъде преместена за реставрация в Националния археологически институт към БАН, след което ще бъде върната в петричкия музей.