Вроцлав е столица на Долносилезкото войводство в Югозападна Полша. Той е и административен център на Вроцлавски окръг, без да е реална част от него. От гледна точка на население, градът се води четвъртия по големина в държавата.

Историята на Вроцлав е пропита с кръв и нищета. Със създаването на Германската империя от Бисмарк, Вроцлав е в рамките на германската държава до края на Втората световна война. След войната градът, заедно с по-голямата част от Долна Силезия, е даден на Полша. Втората световна война оставя града и жителите му напълно съкрушени – както психически, така и душевно. Нужни са години на народа да се научи да живее като едно цяло, защото след края на войната става събирател на поляци, немци и евреи.

Днес Вроцлав е като възродил се от пепелта. Точно тази тежка история разказва през 2016 г., когато е Европейска столица на културата. За титлата градът се е подготвял в продължение на цели осем години. Вроцлав 2016 създаде отворени, динамични и приятелски пространства, за да задоволи нуждите от контакт с културата и изкуството, пише PlovdivTime.bg.

За целта организаторите създадоха четири основни сцени, на които са се случват събитията: Сцена Вроцлав, Сцена Долна Силезия, Национална сцена и Европейска и световна сцена. За всички направления в изкуството бяха привлечени осем куратора, всеки отговарящ за собственото си направление.

Сцена Вроцлав разви диалога между града и местните жители, увеличи достъпа им до култура и включи самите граждани в събитията. Едни от важните проекти, които се реализираха на нея са „Отхвърлените”, „микроДАРЕНИЯ” и бюро за туристи в кафене „Барбара”.

Сцена Долна Силезия представи блестящо региона, в който Вроцлав изигра роля на посланик. В проектите се включиха словенски фестивал на изкуствата, конгрес на културни аниматори и артистично биенале на Долна Силезия.

Националната сцена се превърна в седалище за интензивни дебати на културни теми и въпроси. По време на годината, на нея се създадоха „Вроцлав – Град/Лаборатория на бъдещето”, изложба „Еко разширен град 2016” и много други.

Ролята на Европейската и световна сцена бе да покаже разнообразието и богатството на Вроцлав, чрез представяне на интересни културни явления.

Самите куратори се разделиха и обхванаха осем елемента от изкуството – архитектура, кино, литература, театър, опера, музика, визуално изкуство и улични представления.

Като цяло Вроцлав е изпълнен с архитектурни шедьоври. Макар и оставащ малко в страни от Варшава и Краков, градът, разположен на брега на река Одер, впечатлява със сградата на кметството си, която е образец на готическа архитектура в Централна Европа. С филхармонията си, с театър „Лабораториум”, замъците в Кшьонже, Олешница и Бжег, сградата на университета, много галерии и заведения.

За цялата си програма екипът на Европейска столица на културата във Вроцлав отдели 78,6 млн. евро, а посещаемостта на туристи през 2016 г. се увеличи двойно.