Остров Адата ще оживее в центъра на Пловдив в уникален спектакъл под формата на интеративна арт инсталация и огнена скулптура. Шоуто, с което ще завърши „Училище” за спектакли”, ще се проведе тази вечер от 19 до 21 часа пред Военния клуб.

25 творци от България и чужбина се обучават тази седмица в организираната от общинската фондация „Пловдив 2019” школа. Те получават уроци по сценография, актьорско майсторство, работа с огън, пърформанс и инсталации. Артистите Лиз Пю, Роб Хил и Алексис Джонсън от Великобритания заедно с колегите си Петко Танчев, Весела Статкова, Мария Койчева и Герасим Дишлиев предават опита си.

Остров Адата и река Марица са ключови в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Затова и артистите проучиха острова и добиха преки впечатления от него и поречието в града. В петъчния спектакъл реката ще се влее в пулса на града, за да покаже през очите на артистите своя потенциал и вдъхновение.

Училището се ръководи от Walk the Plank в партньорство с фондация „Пловдив 2019“ и с международни партньори Пафос 2017, Кипър; Община и Общински съвет – Лимерик и Fidget Feet, Ирландия; които заедно представляват Европейската академия за изкуства на открито. Обучението се осъществява с любезната подкрепа на Бюро Творческа Европа - България. Фондация SN и Фондация „Пловдив 2019“.