Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Роден е Хаджи Димитър

Днес отбелязваме 180 години от рождението на Димитър Асенов. Хаджи Димитър е роден в Сливен на 10 май 1840 година. Когато е на 2 години, той и семейството му отиват на поклонение в Йерусалим, и оттогава Димитър е хаджия. Този велик българин започва да се бори за свободата на поробения български народ още, когато е на 22 години и не спира, докато не намира смъртта си в разцвета на силите си – едва на 28 години.

През 1868 година в Румъния се сформира четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, която преминава Дунав. Водят много неравностойни битки с османските поробители и им нанасят тежки загуби. Последната си битка четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа води същата година край Бузлуджа, в шипченския балкан. Четата е разбита, а Хаджи Димитър е ранен и умира. Битката е загубена, но не и войната. Националноосвободителната борба набира сили и българите са все по-готови да се борят за отнетата преди векове свобода.

На този героичен българин, дал живота си за родината, Христо Ботев посвещава една от най-въздействащите си творби – „Хаджи Димитър”:

"Жив е той, жив е! Там на Балкана, 
потънал в кърви, лежи и пъшка 
юнак с дълбока на гърди рана, 
юнак във младост и в сила мъжка.

На една страна захвърлил пушка, 
на друга сабля на две строшена; 
очи темнеят, глава се люшка, 
уста проклинат цяла вселена!

Лежи юнакът, а на небето 
слънцето спряно сърдито пече; 
жътварка пее нейде в полето, 
и кръвта още по-силно тече!

Жътва е сега... Пейте, робини, 
тез тъжни песни! Грей и ти, слънце, 
в таз робска земя! Ще да загине 
и тоя юнак... Но млъкни, сърце!

Тоз, който падне в бой за свобода, 
той не умира: него жалеят 
земя и небо, звяр и природа 
и певци песни за него пеят...

Денем му сянка пази орлица 
и вълк му кротко раната ближе; 
над него сокол, юнашка птица, 
и тя се за брат, за юнак грижи!

Настане вечер - месец изгрее, 
звезди обсипят сводът небесен; 
гора зашуми, вятър повее, - 
Балканът пее хайдушка песен!

И самодиви в бяла премена, 
чудни, прекрасни, песен поемнат, - 
тихо нагазят трева зелена 
и при юнакът дойдат та седнат.

Една му с билки раната върже, 
друга го пръсне с вода студена, 
третя го в уста целуне бърже - 
и той я гледа, - мила, зесмена!

"Кажи ми, сестро, де - Караджата? 
Де е и мойта вярна дружина? 
Кажи ми, пък ми вземи душата, - 
аз искам, сестро, тук да загина!"

И плеснат с ръце, па се прегърнат, 
и с песни хвръкнат те в небесата, - 
летят и пеят, дорде осъмнат, 
и търсят духът на Караджата...

Но съмна вече! И на Балкана 
юнакът лежи, кръвта му тече, - 
вълкът му ближе лютата рана, 
и слънцето пак пече ли - пече!"

Завършена е първата презконтинентална железница в САЩ

На 10 май 1869 година е завършена първата презконтинентална железница, която свързва Изтока и Запада на САЩ. По конкретно, източните Съединени щати с Калифорния на брега на Тихия океан. Тя създава национална механизирана транспортна мрежа, която е социална и икономическа революция за Американския Запад.

Железопътната линия се смята за най-великото американско технологично постижение на XIX век. Тя е жизненоважна връзка за търговия и пътуване. Презконтиненталната железопътна линия, наричана от индианците „железният кон“, минава през земите на естественото американско население и е подпомогнала до голяма степен унищожаването на индианската култура.

Нелсън Мандела - първият чернокож президент на ЮАР

На 10 май 1994 година Нелсън Мандела полага президентска клетва и се превръща в първия чернокож президент в историята на ЮАР.

През 1962 година е осъден на доживотен затвор за саботаж и други престъпления. Прекарва в затвора 27 години, а след освобождаването си води преговорите с правителството, довели до установяването на многорасова демокрация в страната.

Като президент поставя акцент върху помирението на нацията и води политика на борба с бедността и неравенството в страната. Мандела е носител на повече от 250 награди, включително на Нобелова награда за мир (1993) и на българския орден „Стара планина“ (2008). Автор е на книгите „Няма лек път към свободата“ (1965), „Готов съм да умра“ (1979) и други.

Професионален празник на химика в България

Професионалният празник на химиците се отбелязва в България от 2001 година. Химията в България се развива от древността.

Още древните траки имали добри познания за някои химични процеси. Те можели да добиват злато, сребро, мед и други метали и да изработват от тях изящни предмети, които и до днес ни удивяват. Траките имали много познания и в медицината, били майстори на виното и изкусни кулинари. Също така имали много знания за билките, които им позволявали да лекуват различни болести.

По време на пет вековното робство, научното развитие силно забавя темп, но не спира. Дори в тези тежки времена нашите предци са усвоили и развили много знания. Тук неизбежно трябва да споменем и труда на българските учени написали книги, които обобщават познанията по естествознание по онова време. Най-известният от тях е доктор Петър Берон.

Българската камара на химическата промишленост (БКХП) е създадена на 15 юли 1994 година от 40 български химически фирми на доброволна и професионална основа. БКХП представлява и защитава икономическите интереси на своите членове и на промишления сектор като цяло.