Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Волтер е арестуван и е затворен в Бастилията  

Френският писател и философ Волтер е символ на епохата на Просвещението. Още приживе се превръща е знаменитост и се ползва се с голямо влияние сред европейския интелектуален елит на епохата, той е сред прототипите на интелектуалеца, отдаден на служба на истината, справедливостта и свободата на мисълта.

Репутацията му се дължи до голяма степен и на неговия стил, елегантен и прецизен, а често и изпълнен с хаплива ирония.

През целия си живот Волтер се стреми към близостта на високопоставените и блясъка на кралските дворове и не прикрива своето презрение към народа, но от друга страна не успява да избегне преследванията на властите и на 16 май 1717 година е арестуван и затворен в Бастилията заради сатиричните си стихове.

Споделяме ви и няколко известни мисли на Волтер:

„Търсещият щастие е като пияния, който не може да улучи пътя към дома си, но знае, че има дом.”

„Ние трябва да бъдем щастливи заради всички бедствия, които не са ни постигнали.”

„Човек е свободен в момента, в който пожелае да бъде.”

„Който е добър само за себе си, не е добър за никого.”

„Трудът избавя човека от трите най-големи злини: скуката, порока и нуждата.”

„Ревността е изкуството да причиняваш на себе си по-голямо зло, отколкото на другите.”

„Предразсъдъкът е мнение, което не се основава на разума.”

„Великите дела винаги са съпроводени с големи препятствия.”

„Когато стане въпрос за пари, всички сме от една религия!”

„За да разбереш кой те управлява, виж кой ти е забранил да го критикуваш.”

„Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш.”

„Моите права свършват там, където започват правата на другите.”



Мария-Антоанета се омъжва за Луи-Август

Луи-Август, който след короноването си се нарича Луи XVI като крал на Франция и Навара. Бракът е уреден в последните години от живота на дядо му. През 1770 година 14-годишната Мария-Антоанета се омъжва за 15-годишния Луи XVI.

Въпреки че отначало е обичан, неговите нерешителност и консерватизъм карат някои от хората във Франция да го намразят като символ на тиранията на Стария режим. През1792 година е отстранен от властта и арестуван. Осъден и признат за виновен в държавна измяна той е гилотиниран през 1793 година. Екзекуцията му слага край на абсолютната монархия във Франция.

Съпругата ми Мария-Антоанета остава в историята с легендарната си екстравагантност и с една фраза, когато й съобщават, че хората се бунтуват, защото нямат хляб, тя възкликва:

„Като нямат хляб, да ядат пасти.”

Оказва се обаче, че няма никакви данни и доказателства, че някога е изричала подобни думи.

Едгар Алън По се оженва официално за 13-годишната си братовчедка Вирджиния.

Американският писател и поет Едгар Алън По е считан за представител на американския романтизъм. Той е известен най-вече със своите мрачни и зловещи разкази, изпълнени с мистерии, и е сред първите американски писатели, които пишат произведенията си под формата на разкази. Създател е на детективския жанр в литературата, а творчество му спомага за възникването по-късно на научната фантастика като жанр.

През 1836 година По се омъжва за своята първа братовчедка Вирджиния, която тогава е на 13 години, а той на 27. Според някои биографии отношенията между тях са повече братски, отколкото съпружески и двамата така и не правят секс.