Двудневен маратон от събития включва програмата на инициативата Нощта на театрите под тепетата. Те ще се случат в различни локации под тепетата на 3 и 4 ноември. Началото е с предпремиерното завъртане на авторския моноспектакъл „Harlem Shake” на Ованес Торосян в народната библиотека „Иван Вазов” на 3 ноември от 19 ч.  Това е проект за изгубената духовност, писменост и култура, за народно творчество без  ценности, крив морал и неизвестна посока. Текстът е написан с помощта на Лило Петров - внука на Димитър Димов.  Спектакълът разказва за осем души и техните възгледи за живота в България. Входът е свободен. 

Публиката ще се потопи в необичайния свят на Ованес – един от младите артисти на театралната сцена, които не се уморяват да търсят.  Публиката го познава и от участието във филмите  „ТИЛТ”, „Източни пиеси”, „Аве”, „Аз съм ти”, "Отчуждение", „Съдилището”, “Каръци”.  В Пловдив Торосян режисира спектакъла  „Дани и дълбокото  синьо море“ . 

Програмата на 4 ноември започва с изложбата с фотографии „Нощни персонажи”  на Диляна Флорентин във фоайето на Драмата.  На всеки половин час от 16 до 18.30 часа актьорите от трупата ще влязат в ролята на гидове и ще поведат публиката на тайнствено пътешествие из храма на Мелпомена. Финалът е със спектакъла „Великденско вино”  с  Христо Пъдев и Троян Гогов от 21 часа в Zoom зоната. 

Спектакълът е по едноименната пиеса на Константин Илиев, която ни отвежда в празната великденска църква на поп Кръстю Никифоров, в която никой не  идва да приеме Свято причастие. Отново и отново българинът ще се изправя пред  криволиците на националната си съвест и ще се пита мъчително кое предателство е по-голямо – към личността на Васил Левски или към неговите идеи.

В 19 и 21 ч. в Кукления театър пък ще се играе моноспектакълът "Пилето, което казва Ку" на актьора Иван Юруков. 

Cinema city под тепетата също отваря вратите си за Нощта.  Директно от лондонския West End  National Theatre Live ще гостува с комедията на Харолд Пинтър "Ничия земя" с двама от най-забележителните британски актьори - сър Иън Маккелън ("Властелинът на пръстените", "Хобит") и Патрик Стюарт ("Стар трек"). Прожекцията започва точно  в 19 ч. едновременно в 6 кино салона в България. 

 След изключително успешен гастрол на Бродуей, сър Иън Маккелън и Патрик Стюарт отново са на лондонския West End, където представлението е заснето на живо и пред публика. Участват  също Оуен Тийл и Деймиън Молони. След края на представлението можете да гле дате ексклузивно интервю с актьорите и режисьора Шон Матиас. 

В една лятна нощ двамата застаряващи писатели, Хърст и Спунър, се срещат в кръчма в Хампстед, а после си допиват в бляскавия дом на Хърст. Количеството алкохол нараства, историите им стават се по-невероятни и оживеният разговор се превръща в изобличаваща игра на надмощие, допълнително усложнена от прибирането у дома на двама лукави млади мъже. 

Прожекцията е част от програмата на Британския национален театър NT Live за излъчване на хитови театрални продукции от Обединеното кралство в кина по целия свят и се реализира в партньорство с Британски съвет.

 

3 НОЕМВРИ

 

19 ч., Народна библиотека „Иван Вазов”

"Harlem shake" - авторски моноспектакъл на Ованес Торосян 

 

4 НОЕМВРИ

 

11 ч., Драматичен театър, фоайе

Изложба „Нощни персонажи” на Диляна Флорентин. Експозицията може да бъде видяна и на 5 ноември

 

16, 16.30, 17, 17.30, 18, 18.30 ч., Драматичен театър

„Пътешествие в театъра” с гидове актьорите от трупата

 

19 и 21 ч., Куклен театър

"Пилето, което казва Ку" - моноспектакъл на Иван Юруков

 

19 ч., Синема Сити

Прожекция на спектакъла „Ничия земя” с участието на сър Иън Маккелън и Патрик Стюарт

 

21 ч., Драматичен театър,  Zoom зона

„Великденско вино” – спектакъл с участието на Христо Пъдев и Троян Гогов