Историите на 660 знакови къщи и сгради оживяват в Столична библиотека днес. Две книги разказват за живота на именити български личности и фамилии не само в София, а и в цялата страна. Те проследяват житейския път на видни будители, съградили модерна България след Освобождението до 1944 г.

Новото издание на двата тома "Къщите говорят" и "Къщите още говорят" ще бъде представено пред читателите в Литературния клуб на Столична библиотека. Автори на двутомника са Мариана Екимова-Мелнишка и Александър Н. Геров. Именно библиотеката помага на авторите да съберат изчерпателна информация за историята на сградите и техните собственици.

Самото изследване продължава 6 години. Книгите разказват за професионалните пътища и личните драми на видни български интелектуалци, творци, герои и политици. Авторските снимки на Геров показват нагледно уникалната архитектура и изящните детайли на сградите, част от които тънат в разруха от години. Значителен брой от постройките са паметници на културата. Въпросът за тяхната поддръжка и бъдеща съдба, за жалост, остава без отговор.

Представянето на книгите е с начален час 18:30 ч. и вход свободен. 

 

Каква е историята на къщата на Яблански в центъра на София? СНИМКИВеличествената сграда е обявена за паметник на културата през 1955 г.

Каква е историята на Къщата с ягодите? СНИМКИКрасивата сграда, паметник на културата, е с неясна съдба от години

Райна Княгиня: Тя уши байряка, но какво се случва с къщата й в София?Сградата да се превърне в музей на акушерното дело, предложи зам.-кметът по културата Тодор Чобанов

Каква е историята на къщите близнаци на улица “Оборище“? СНИМКИСградите са своеобразен вход към центъра на София