Райна Княгиня е една от иконите на българската история. Тя не само ушива знамето на Четвърти революционен окръг, но е и първият знаменосец, рамо до рамо с Георги Бенковски.

Къщата на българската учителка и акушерка в столицата ще бъде превърната в музей на акушерното дело. Това стана ясно при инспекцията на ремонта на фасадите на Столичната библиотека, извършена от зам.-кмета по култура в Столичната община доц. Тодор Чобанов. Предложението на Чобанов трябва да бъде гласувано в четвъртък, след което трябва да стартират и ремонтните дейности по сградата.

Темата за сградите паметници на културата е болезнена, не само за София, но и за цяла България. Къщата с ягодите, Царските конюшни, къщата на Иван Гешов и много други постройки в столицата са оставени на произвола на съдбата. Поредната знакова сграда е именно къщата, в която Райна Княгиня е прекарала последните 8 години от живота си.

Сградата се намира на ул. "Софроний Врачански" 119. Върху една от стените й има паметна плоча, на която пише: Тук живя от 1909 г. до 1917 г. героинята от Априлското въстания Райна Попгеоргиева (Райна Княгиня 1856-1917 г.).

За жалост, постройката е в окаяно състояние - счупени стъкла, изронена мазилка, пукнатини, алармират граждани. Тя е собственост на общината от 2000 г., като преди години там са били настанени социално слаби семейства. След напускането на живущите, имотът запустява.

На 5 октомври 2016 г. къщата получи статут на историческа единична недвижима културна ценност с местно значение със заповед на министъра на културата. А през 2018 г. бе съгласувана виза за инвестиционно проектиране на консервация, реставрация и експониране на сградата. Предложението за реставрационните дейности беше направено от кмета на район "Сердика" Тодор Кръстев.

На 29 юли се навършват 102 години от смъртта на Райна Княгиня.