Ганчо Карабаджаков открива седмата си самостоятелна изложба в галерия „Аспект” на 7 октомври. Пандемията KOVID 19 наложи промени в календара на галерията и планираната за април изява на Карабаджо беше отложена за есента, което от една страна бе неприятно за художника, но от друга страна изложбата съвпада с рожденния му ден на 19 октомври.  

За настоящата експозиция Карабаджаков е подготвил 30 картини, рисувани през последните месеци специално за пространството на галерията. Добре познат и разпознаваем като стил, той не изневерява на така типичните за него общобалкански сюжети и образи, поднесени със закачливо намигване и незлоблива гротеска. Платната са преобладаващо средни като формат, но присъстват и няколко по-мащабни, като „Сватба”, „Хоро” и „Зима”, населени с многобройни персонажи във вихъра на типично нашенски обичаи. Интересни творчески похвати наблюдаваме в „Семейство”, „Ктитори” и  „Воевода”, където изнесените на преден план фигури оформят кръгови композиции, докато в „Целувка”, „Шепот” и „Старите къщи” всичко се движи, хора и къщи са загубили равновесие и всеки момент ще се прекатурят през линията на хоризонта.

Значителен дял в изложбата тази година имат така наречените „исторически сюжети” – наситени с варак портрети на стари български боляри, носещи духа и въздействието на традиционната иконопис. Разглеждайки колекцията като цяло, общото впечатление е за една по-различна изложба: цветовата гама е друга, почти не присъства така типичното зелено като фон, фигурите са едри и  изнесени напред, в много от картините присъстват детайли като цветни фрагменти и шевици, дори има картина без фигура – „Старите къщи” е истински градски пейзаж. 

Изложбата продължава  до 27 октомври.