Документална фотоизложба за делото на забележителния архитект Йосиф Шнитер и неговия принос към красивия Пловдив ще бъде открита в Българския културен институт в Прага на 8 октомври в 17 ч. Тя ще продължи до 30 октомври.

Десетки са чехите, чиито имена са записани със златни букви като строители на следосвобожденска България. Сред тях със своя принос и дело се отличава и архитектът Йосиф Шнитер. Пристигнал в българските земи като участник в Руско-турската освободителна война, младият чех приема България като своя втора родина и до края на дните си работи всеотдайно за възраждането и модернизирането на страната ни. Много бързо Шнитер успява да наложи своята архитектурна визия, с която обновява облика на редица български населени места, но най-вече на Пловдив – града, в който се влюбва от пръв поглед и остава там до края на дните си.

Експозицията включва 11 информационни табла на чешки език с богат снимков и текстови материал, отпечатана оригинална скица на част от регулационния плана на Пловдив изработен от на арх. Шнитер, негови лични вещи и пособия. Тя се реализира в партньорство на БКИ-Прага, Община Пловдив и Общински институт "Старинен Пловдив".

По време на откриването ще бъде представен и триезичният албум "Йосиф Шнитер (1852-1914)" . Той представя живота и делото на арх. Шнитер, активен участник в обществения и политически живот на следосвобожденска България, изготвил първия градоустройствен план на Пловдив. Идеята за изданието на албума възниква през 2019-а – годината, в която Пловдив бе Европейска столица на културата. През 2020-а, годината в която отбелязваме стогодишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Чехия, тази стойностна книга вече е факт.

Луксозното издание в обем 135 странци е изпълнено с интересна биографична информация и богат снимков материал, който разширява представата на читателите както за личността на архитекта, така и за пулса на епохата, в която той изготвя и осъществява своите емблематични проекти.

Текстът в албума е на проф. д.н.к. Мария Шнитер – правнучка на арх. Шнитер, която ще го представи лично пред чешката и българската аудитория в Прага.

Изданието се реализира по инициатива на БКИ- Прага в партньорство с община Пловдив, Държавен архив – Пловдив, Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ и Почетното консулство на Чехия в Пловдив.