Димитровден е! Третото най-разпространено мъжко име в България празнува по повод един от най-големите християнски празници. По старо поверие тази нощ небето се отваря, а всичко, което си пожелаете ще се сбъдне. Св. Димитър е предвестник и покровител на зимния сезон, затова денят се асоциира и възможността за падане на първия сняг.

Светецът е загинал мъченически за Христовата вяра на 26 октомври 306 г. Българско народно предание предава, че свети Димитър е брат близнак на свети Георги. Затова битува и поговорката "Свети Георги лято носи, а свети Димитър - зима".

Характерно е и обредното гадаене по първия гост, стъпил в дома (полазник), добър и заможен ли е гостът, такава ще е и годината.

По стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя за именника, за да е блага зимата. Цветята се увиват с ален конец, за да са здрави именниците цяла година.

В народните представи дойде ли свети Димитър на коня си от брадата му започва да пада сняг, т.е идват зимата и студът. В съботата преди Димитровден се прави Димитровска задушница – на която се раздава жито и питки за помен.

Днес празнуват Димитър, Димо, Димчо, Митко, Митьо, Димитрина, Димка, Димана и други производни на тях имена.

Честити да са имениците!