С общо 5 концерта в 4 града в страната ще зарадва българската публика виртуозът Васко Василев тази година. Световноизвестният цигулар ще излезе на родна сцена в градовете Варна (5 ноември), Русе (6 ноември), Пловдив (8 ноември) и София, където националното му турне включва две дати – 10 и 11 ноември.

Цигуларят Васко Василев е един от най-добрите и известни български музикант на нашето време. По думите му е плод на младежката любов на родителите си - Красимира Талигарова и Петър Василев. Вaско се ражда в ранните часове на 14 октомври 1970 година. Кръщават го на дядо му по бащина линия.

Хваща цигулка още като много малък. В началото не е имал изразен талант, просто запълвал времето си. Но постепенно нещата потръгват и в съвсем ранна възраст Васко Василев открива призванието си. На 8 годинки вече записва първата си плоча със софийската филхармония и дебютира на сцената на Народния театър.

На 16 печели първата си международна награда на конкурса за цигулари Жак Тибо, пише Еpicenter.bg. А между конкурсите и непрестанните упражнения намира време и да се грижи активно за по-малките си брат и сестра - Борислав и Вероника. Много помага на родителите си в отглеждането им.

От Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, Васко се мести да учи в Москва, в Централното музикално училище.

Когато е едва 18-годишен грабва приза Николо Паганини. През същата година заминава за Англия. В Лондон, след квалификация от Кралския музикален колеж, става най-младият концертмайстор в историята на Кралската опера, където редовно свири и като солист.

През годините Васко Василев свири в над 40 страни и работи с музикални легенди, сред които Майкъл Джексън, Мадона, Пласидо Доминго, Стинг и Ванеса Мей.

Любимата му цигулка, с която свири, е Амати. В света са останали едва 10 бройки от музикалния инструмент, а българският цигулар притежава една от тях. Музикалният инструмент е на над 307 години.

Васко създава и квартета „Лауреат", в който участват само носители на престижни международни награди. През 2000-а година издава първия си албум - „Пълно потапяне". От тогава до сега е издал 10 албума

Васко каза, че се чувства най-добре на път, обикаляйки света. Въпреки че е обиколил целия свят, споделя, че в България му е най-хубаво. Твърди, че по-красива държава не е виждал.