Днес фондация „Дом за Пловдивската опера” представи своя бизнес-план за бъдещата сграда. Разходите за строеж без сценичното оборудване възлизат на 26,5 млн.лв., съобщи икономистът Георги Стоев. Очакваните годишни приходи на културната институция се изчисляват на 2 млн. лв.  В тях влизат постъпления от наем, търговска дейност, музей на музиката, детски оперен театър, магазин и офисни помещения, съобщава PlovdivTime.bg.

Една трета от приходите ще дойдат от спонсори  и рекламодатели, а 15% са планираните постъпления - от споделяне на авторски права, ВИП-събития, сезонни карти, паркинг и други.  Стоев смята, че държавата може да поеме наема на Пловдивската опера за период от 25 години, който условно възлиза на половин милион лева годишно, и с тях да спонсорира строителството. Залата ще бъде с разгърната площ от 13 160 кв. м. Ще има три етажа, подземен паркинг, зала с 1 000 места, Камерна зала, детска зала, репетиционни, гримьорни, галерия и крило с офиси.

Тези дни в Пловдив бе на посещение зам.-министърът на културата Румен Димитров. Той е направил оглед на подходящите за оперна сграда места. Сред най-харесваните са Щабът на армията до площад „Съединение”, и други терени, които са собственост на военното министерство -  срещу Гарнизонна фурна, до хотел SPS и други. Зам.-министър Димитров е обещал да придвижи проекта за новия дом на операта възможно най-бързо, както и да се заеме с ремонта на Концертна зала. Пълна подкрепа е изразил и областният управител Здравко Димитров.

Докато преминат големият авариен ремонт на Концертна зала и строежът на нов Дом на операта  да се направи Къща на музиката в Тютюневия град на мястото на бившия мебелен магазин „Галеро”, предложи директорът на операта Нина Найденова. Според нея там има подходящи помещения за репетиции на 90-членния Симфоничен оркестър. В бившия тютюнев склад могат да бъдат направени и ателиета по музика, в които да се осъществи програмата за деца „Госпожа Опера”. Децата там ще се обучават на пеене, балет и актьорско майсторство от звездите на Пловдивската опера.

Найденова отчете и успех на протичащия в момента фестивал „Opera Open” – с 46% са се увеличили зрителите на  спектаклите на Античния театър в сравнение с миналата година.