Саксофонистът Масео Паркър (Maceo Parker) дава старт на международния джаз фест в Банско, който започва днес. Емблема на фънк и соул музиката, американецът е свирил през 60-те години заедно с Джеймс Браун. Работил е още с легендарни музиканти като Рей Чарлс, Ред Хот Чили Пепърс, Принс, Дрордж Клинтън и други. Камелия Тодорова и Васил Петров също са част от джаз иконите, които ще се качат на сцената в първата вечер на Фестивала.

Китаристката Малина Мой (Malina Moye) е сред гвоздеите на програмата на 7 август. Българската певица Лина Никол пък ще представи авторски композиции със своя бенд, както е преарангжирани версии на известни песни.

Родният вокален квинтет "Спектрум", създаден през 2012 г., ще има своя дебют на феста в третата вечер. Фънк групата на барабаниста и композитор Джамал Томас също ще допринесе за доброто настроение на 8 август.

Българо-френската група "Мей и ДжейКет" превзема сцената в четвъртата вечер на Джаз феста.

22-рата музикална среща в пиринския град ще продължи до 10 август, а финалът е отреден на Тони Момрел, който отдавна е любимец на българската публика. За поредната си изява в Банско Тони е поканил своята партньорка и вокалистка в "Инкогнито" Ванеса Хейнс.  Британецът Рей Джелато - стар познайник на джаз фестивала, отново ще пристигне с "титаните" "The Giants". "Кръстникът на суинга" ще отпразнува у нас четвърт век от създаването на своята група, с която ще представи новия си албум. Със сигурност това ще стане в типичния му енергичен и забавен стил.