Рап музиката навърши 40 години. Бандата Sugarhill Gang е автор на първия хит в историята на рапа. Песента "Rapper's Delight" излиза през 1979 г., представяйки на света новия музикален стил.

Създателите на парчето едва ли са си мислели, че от местна тенденция жанрът ще се превърне в планетарна култура. Музиката, идваща от "блок партитата" в нюйоркския квартал Бронкс, бе увековечена във винила на плочите. 

"Никога не съм предполагал, че явлението ще добие такива размери. Навремето ни съветваха да загърбим хип-хопа, защото никой не го уважаваше", каза Грандмастър Каз, един от авторите на "Rapper's Delight". 

Хитовата песен на триото се разпродава в милиони бройки из целия свят. Тя е удостоено с рядката чест да влезе в Библиотеката на Конгреса на САЩ, пише Novini.bg. В началото на тази година беше открит и музей, посветен на рапа. Сред експонатите фигурират подписани с автограф микрофони, плочи, постери и рекламни материали.

"Това, че влязохме в студиото и записахме парчето, беше най-умното нещо, което направихме. Търговски погледнато, ние бяхме първите в жанра. Все едно, че бяхме стъпили на Луната", спомня си един от тримата рапъри на бандата "Sugarhill Gang" Мастър Джи. 

В своето начало рапът е жизнерадостен и третира предимно лековати теми като купоните, свалките и любовта. Но постепенно чернокожите рапъри налагат реални теми като бедността в гетата, насилието и наркотиците.