Първият в историята на България протест на симфоничен оркестър може да се разрази в Пловдив тази есен, ако държавата не вземе мерки относно бедстващото положение на Държавна опера Пловдив, която от години е без собствена сграда и не разполага с нормални условия за работа, съобщи Plovdiv Time.

Предупреждението отправи днес директорът на операта Нина Найденова. „След септември и октомври оркестърът на Държавна опера Пловдив няма къде да репетира и това е най-голямата опасност. Музикантите няма как да работят при падащ покрив и минусови температури”, допълни тя.

Есенната симфонична програма под тепетата ще бъде открита с концерт на виртуозния пианист Евгени Божанов и откриването може да се превърне и в прощален концерт, заяви директорът на операта. В момента 90-членният оркестър и артистите репетират в Концертна зала, която се намира в плачевно състояние. „Имаме предписание за затварянето на залата от всички държавни институции, но ние продължаваме да работим в нарушение на закона”, подчерта Найденова.

Преди година Общинският съвет в Пловдив прие решение за построяването на нов дом на Операта, в която работят 240 души, но досега няма никакъв напредък, като изключим балона с „Опера в Панаира”, който бързо се спука.