На 7 юни 2018 г., от 18 часа в Културен център „Тракарт“ в подлез Археологически ще бъде представен концерта „Митове и легенди“ с участието на Диляна Георгиева и доц. Галина Атанасова. Билети се продават на място.

Оперната певица Диляна Георгиева и пианистката доц. Галина Апостолова са утвърдени музикантки с международна кариера и силно присъствие на българските сцени. Те гостуват на престижни музикални фестивали и културни форуми както заедно, така и като солистки на различни симфонични оркестри и камерни състави.

В богатия си репертоар  оперната певица Диляна Георгиева обхваща централни оперни роли, кантатно - ораториални произведения и камерни пиеси, арии и песни. Доцент Галина Апостолова великолепно съчетава преподавателската си дейност в НМА " Панчо Владигеров", София с тази на концертиращ пианист и изпълнител на барокова, предкласическа, класическа и съвременна  музика. Двете музикантки имат огромнен афинитет към българската музика и представят част от огромното ни музикално наследство със завидно майсторство, лекота и дълбоко внушение.

Сопраното Диляна Георгиева и пианистката доц. Галина Апостолова издават албум с френска камерна музика през 2016 година със заглавие "След една мечта".

Двете изпълнителки споделят за професионалното си сътрудничество:

„Отдавна работим заедно и изнасяме съвместни концерти в България и в чужбина, защото се допълваме идеално като артисти. Перфекционисти сме и имаме еднакво отношение към изпълняваната музика и стремеж към извличане на деликатното и красивото от всяко произведение. Създадохме концертната програма с много любов и с желание тази невероятна феерия от звуци да докосва хората по начин, който затрогва и нас. Но не само. Желанието ни е чрез подобни проекти да приобщаваме младата аудитория към класическата музика – кауза, на която се посвещаваме във всички наши начинания.“

Концертът 'Митове и легенди" популяризира класическата музика и класическите инструменти в една достъпна и елегантна форма. Селекция от добре познати класически теми са представени от дуo в състав: пиано и глас. Главен акцент в програмата са български композитори с пиеси и преработени за сопранов глас фолклорни песни и вариации. Разпознаваме  музикални теми, свързани с културното наследство на България - от легендата за Орфей и Евридика, (вариации за пиано) през величието на българските владетели (ария на Десислава от едноименната опера на П. Хаджиев), до уникалното богатство на фолклора ни ( песните от родопския край - Месечинко лю грейливка и Сон ми дойде, а също обичаните Девойко мори хубава, Биляна платно белеше (П. Владигеров).

Елегантно намигване към френската музика ще бъде отправено от изпълнителките с красивата валсова песен от  Фр. Пуленк "Пътища на любовта", която е включена в издадения от тях диск. Като прекрасен завършек на концертната програма музикантките ще изпълнят популярни мелодии от В. А. Моцарт ( ария на Сузанна от операта "Сватбата на Фигаро") и концертна пиеса  за пиано. Предвиденото времетраене е около един час (55- 60) минути.