Видеото към песента, която е съвместно с Лиса Джерард и носи заглавието "Pora Sotunda"е заснето от Иван Москов в Родопите.

Pora Sotunda е първият сингъл на "Мистерията на българските гласове" от 20 години насам - и предшества издаването на нов албум догодина с участието на известната австралийска певица Лиса Джерард от дуото "Дед кен денс", информира БНР.

Сингълът излиза в дигитален формат и в колекционерско издание на 7-инчова грамофонна плоча, а у нас е заснет и черно-бял клип с режисьор Иван Москов.

Видеото е снимано в родопското село Дядовци, което е напълно обезлюдено и от години не съществува на картата, а съвсем скоро е починал и последният му жител. В главната роля влиза стенописецът Венцислав Михайлов, който напоследък рисува картички в района на столичния пл. "Славейков", пише Bgnow.eu

Заглавието Pora Sotunda е дадено от Лиса Джерард - съавторка на песента заедно с другата солистка Гергана Димитрова плюс композиторите Жулс Максуел, работил с "Дед кен денс", и Петър Дундаков, който обяснява пред БНР замисъла на гост-вокалистката:

"Това не е съществуващ език. Това е език, който идва по-скоро от нейното вокализиране - така, както тя вокализира сричките, така те произвеждат някакви думи, на които не можем да прочетем значението им в речник - остават тайна, но пък са свързани с мелодията, която излиза от това съчетание."

Сингълът съдържа две песни - другата е "Ганка", базирана на фолклорната песен "Ганка си мами думаше".

Идеята беше все пак "Мистерията на българските гласове" да се свърже с нещо съвсем различно, каквото е Лиса Джерард, но да има и нещо, което да ни връща към познатото хорово изкуство на "Мистерията на българските гласове", допълва Дундаков, който е музикален продуцент на проекта.