Проектът на Мирослава Кацарова The New Standards, чиято премиера беше през март, продължава с три летни концерта на открито. В него тя  събира песни на Майкъл Джексън, Massive Attack, Kings of Leon, Radiohead, Аланис Морисет, Джон Ленън, Ейми Уайнхаус, Стиви Уондър, Джони Мичъл, Стинг, Sixpence None The Richer. Част от заглавията са претворявани многократно през годините, познати за мнозина не в оригиналната им версия. Аранжиментите на Teardrop, Human Nature, Use Somebody, Imagine, Ironic, Big Yellow Taxi, Exit Music – в които джазът е смел, дързък и многопластов, като самите тях - са на Мирослав Турийски. Новото им звучене просто ги допълва и отваря, без да ги лиши от закодирания в тях смисъл, енергия и ритъм. 

В този проект Мира Кацарова обръща внимание на новите стандарти, които създателите на песните са задали. Новите стандарти, в които са се превърнали техните песни, останали завинаги в историята.
 
Ето какво споделя Кацарова  пред FM радио: "За джаз стандарти се говори още през 30-те години, когато песни и фрагменти от мюзикъли стават толкова популярни и обичани, че джаз артистите решават да ги интерпретират отново и отново в най-различни версии. Тези пиеси се превръщат в най-съществена част в репертоара на джазмените. През 1995 се появява албумът на Хърби Хенкок "The New Standard" с ясното послание, че съвременната поп и рок музика вече е достатъчно богата на теми, които могат бъдат препрочетени по нов начин. "Новите стандарти" звучат и по нов начин, претворени от джаз музиканти в различен контекст."

На 13 юли в тя ще бъде в клуб Ментол на Варненския централен плаж, на 14 юли в клуб Мишел в Созопол и на 20 юли на сцена "Ядрото" в Капана.

На сцените с нея ще бъдат Мирослав Турийски, който е автор на всички нови аранжименти, Веселин Веселинов-Еко, Христо Йоцов и Александър Леков.