Вълнуващите послания на госпъла и знаковата песен "Amazing Grace" превърнали американската джаз сензация Лиз Райт в любимка на публиката, разказа певицата по време на специалната си среща с млади артисти в Bee Bop Cafe. Часове преди концерта си на Античния театър тази вечер от 21 часа, Лиз отдели време, за да разкаже своите истории за първите стъпки на сцената, пише Plovdivtime.bg.

Една от тях бе запървата среща с пианиста Кени Банкс, с когото ще свири тази вечер. Лиз трябвало да изпее джаз песни, но знаела само две песни. Една от тях била "The Nearness of You", която й е любимата балада и която изпя днес в Bee Bop Cafe. След като изпълнила песните, публиката в малкия клуб я извикала на бис, а тя си признала, че не знае повече джаз. Всичко останало, което знаела, било госпъл. Така тя изпълнила "Amazing Grace" и публиката се влюбила в нея!

По време на срещата си с пловдивските си почитатели Лиз изтъкна, че джазът е отношение между форма и импровизация, между традиция и импровизация, между минало и настояще. Тя сподели, че пеенето за нея е разказване на истории. И особено през джаза пеещият човек разказва и своята история. Обикновено, уточни тя, в джаз интерпретациите певецът изпълнява поне веднъж темата на песента близо до оригиналната версия. След това я променя според своите представи и естетика. Тази втора версия на интерпретацията е отражение и разказ на личната история на човека, който пее.

Лиз Райт е сред утвърдените и най-интересните гласове на съвременния джаз и госпъл. Тя излиза на сцената на Античния театър тази вечер за специалния съвместен концерт Jazz Symphony с оркестъра на Държавна опера-Пловдив, който е част от фестивала Opera Open.  Диригент на своеобразния музикален спектакъл ще бъде Константин Добройков.  

Американската звезда гостува под тепетата благодарение на КЦМ 2000 Груп. Проектът се осъществява със съдействието на Plovdiv Jazz Fest и е част от програмата на Пловдив-Европейска столица на културата 2019. Билети се продават на касите на Операта и в мрежата на Ивентим.

Фотографии: Румен Куртев