PlovdivTime.bg

Цял взвод испански музиканти събра погледите на Главната улица с игривите си мелодии. Мъжкият ансамбъл „Ла Туна" от Университета от Алкала Де Енарес (Мадрид) премина няколко пъти триумфално по стъргалото и разигра сърцата на минувачите в топлата вечер. Преди това испанците се срещнаха с зам.-кмета по културата на Пловдив Александър Държиков и служители на общината, които поздравиха с темпераментно изпълнение на „Моя страна, моя България“ на Емил Димитров.

След концерта на площада, събрал стотици зрители, испанците бяха забелязани да свирят до късно през нощта пред заведенията в центъра.

Университетът от Алкала Де Енарес има петвековна история. От самото му начало, към него е създаден и ансамбълът "Ла Туна“, който изнася безплатни концерти по целия свят. Традицията е създадена от студенти, познати като сописти (от испански sopa в превод „супа“) - студенти от скромен произход и без ресурси, които използват музиката като начин да получат чиния супа в хановете и таверните.

Една от основните цели на "Ла Туна" е да поддържа вековната традиция чрез музиката, популярния фолклор и особено „оживлението“ и „радостта“. По време на турнетата си, групата популяризира испанския бит, култура и фолклор, изнася концерти, прави шествия, изпълнява серенади, като включва по забавен начин публиката.

И днес испанските музиканти ще обикалят из европейската столица на културата и ще радват пловдивчани с песните си.