Групата "Ла Туна“ от Университета от Алкала де Енарес – Испания, ще изнесе безплатен концерт за пловдивчани и гостите на града от 20.00 часа на сцената пред община Пловдив.
 
"Ла Туна" е институция с пет вековна история, участваща активно в живота на Алкала де Енарес (Мадрид) и на нейното нематериално наследство. "Ла Туна“ е сдружение с нестопанска цел, което изнася безплатни концерти по целия свят. Асоциацията е основана още при създаването на Университета в Алкала, през XV век, и от нея са произлезли личности като Франсиско де Кеведо и Лопе де Вега. Традицията е създадена от студенти, познати като сописти (от испански sopa в превод „супа“) – студенти от скромен произход и без ресурси, които използват музиката като начин да получат купа супа в ханове и таверни.
 
Една от основните цели на "Ла Туна" е да поддържа вековната традиция чрез музиката, популярния фолклор и особено „оживлението“ и „радостта“. По време на турнетата си, групата популяризира испанския бит, култура и фолклор, изнася концерти, прави шествия, изпълнява серенади, като включва по забавен начин публиката.
 
Всички разходи по пътуването на групата ,са финансирани от различни официални органи от Испания, както и с помощта на български фирми. Община Пловдив – домакин на концерта също оказа помощ в логистиката на проявата.
 
Днес групата ще има среща в 18:30 часа в заседателната зала на Община Пловдив със зам.-кмета по култура и туризъм Александър Държиков и представители на общинската администрация.  По традиция, на тези срещи се извършва размяна на подаръци. Във всяка точка по света, която посещават "Ла Туна“, носят подаръци от Университета и от Общината на Алкала де Енарес за града-домакин, като изпълняват и една испанска песен за поздрав. Около 19:00 часа, "Ла Туна“ ще преминат в шествие и песни по главната улица на Пловдив. По маршрута си до и около мястото на сцената, ще спират и ще пеят за хората, които са в околните заведения. В 20:00 часа започва концерта, на сцената пред сградата на Община Пловдив.

Утре "Ла Туна“ ще направят туристическа обиколка на забележителностите на града с екскурзовод, осигурен от община Пловдив.  По време на обиколката на всички подходящи места отново ще пеят за пловдивчани и гости на града. Вечерта е предвидена програма, включваща концерти в знак на благодарност към българските фирми, подпомогнали финансово осъществяването на визитата.