Емоция и магия. Така може да бъде описан накратко концертът на британските звезди от Placebo, който се проведе в понеделник вечерта на Античния театър в Пловдив. Над 2500 души изпълниха местата на древното здание, за да станат свидетели на спектакъла, който Браян Молко и Стефан Олсдал бяха подготвили. Дори времето се оказа благосклонно – след почти цял ден валежи, облаците сякаш по поръчка се „разотидоха” час преди старта на концерта.

Публиката все пак беше подготвена. Търговците, продаващи дъждобрани, определено имаха ден, тъй като по това колко шарени бяха редовете на Античния, пролича, че много хора са дошли подготвени за дъжда и той няма да ги спре. До края на двучасовия спектакъл обаче паднаха едва няколко капки. Дори сълзите, които се изляха, може би са повече, защото редица по-запалени фенове се разплакаха, чувайки някоя близка до сърцето им песен.

Концертът започна с леко закъснение заради проливния дъжд през деня. Организаторите съобщиха и че подгряващата банда – българите от Babyface Clan, няма да може да изпълни свои песни поради технически проблем. Това обаче не притесни зрителите. Те бяха дошли за Placebo и търпеливо изчакаха повече от час и половина за появата на своите любимци.

Концертът започна ударно - с прожектирането на ранна версия на клипа към хита „Every you, every me” на екрана зад сцената. След това Молко и Олсдал се появиха на сцената под бурните аплодисменти на публиката, като двамата създатели бяха придружени от бенд от талантливи музиканти. Песните започнаха да се леят една след друга, а Placebo не показваха никакви признаци на умора. Феновете им също – насядалите по местата в Античния театър хора бързо се изправиха, за да пляскат и танцуват и не седнаха до края на концерта.

И имаше защо – уникалният глас на Браян Молко звучеше отлично дори на живо, а с безкрайната енергия в свиренето си Олсдал го подкрепяше през цялото време. Само заради това сме склонни да простим, че вокалистът на два пъти поздрави София, изглежда объркан от това в кой град се намира. Надяваме се организаторите все пак да са му обяснили. Но не трябва да таим лоши чувства – много хора от публиката наистина бяха от столицата, но по-важното е, че именно невероятният Античен театър е бил нещото, което е навило Placebo да дойдат отново у нас 7 години след първия им концерт тук.

Британците показаха завидна издръжливост, изпълнявайки песен след песен без почти никаква почивка. Концертът е част от тура им „20 years of Placebo” и публиката чу хитове от цялото съществуване на групата. Може би най-сериозният пропуск беше липсата на „Meds”, чието име някои зрители дори скандираха след края на концерта, но бърз поглед в сетлистата на групата на различни концерти по света, показва, че точно тази песен никъде я няма. Добра причина човек да отиде да ги слуша пак с надежда да я чуе.

Бендът на Placebo също впечатли. Музикантите разменяха мечтата и инструментите си. От клавишни на китара, от цигулка към беквокал – личеше, че става дума за професионалисти с разнообразни умения, които да могат да издържат на темпото на британците.

Всичко това беше „гарнирано” с мощен звук, който се чуваше из центъра на Пловдив, както и с грабващо светлинно и визуално шоу. На големия екран вървяха както оцветени в различни цветове кадри от концерта от различни ъгли, така и различни акценти. Така например  изпълнението на песента „Without you I’m nothing” беше придружено с кадри на покойната легенда Дейвид Боуи – приятел на вокалиста Молко. Докато звучеше „Infra-Red” пък на екрана се появи импровизирана кутия за цигари с разтопения лик на американския президент Доналд Тръмп и надпис „Опасно за Вашето здраве и здравето на другите около Вас”.

След 21 песни бандата си даде първата кратка почивка от едва няколко минути, докато множеството на Античния не спираше да аплодира и вика. Един след друг хората вдигнаха телефоните си към небето, а светкавиците на камерите им огряха театъра като светулки. Точно тази магическа картина завариха Placebo, когато се върнаха на сцената за още 3 песни. Последва още една почивка и финалното изпълнение – на хита „Running Up That Hill”, който накара всички двойки да се прегърнат под отново заоблачилото се пловдивско небе и търсещата малко внимание луна. Така завърши поредният чудесен концерт под тепетата, който сложи  своеобразен край на няколкодневната музикална програма, започнала с Hills of Rock.