Здравейте, как сте? Искам да ви поканя заедно да се потопим в изкуството на фламенкото. Очаквам ви, приятели. Това видео послание и то на български език отправи към почитателите на огнената испанска музика Еду Вико. Младият музикант и съмишлениците му от „Еду Вико Секстет” ще открият второто издание на международния Plovdiv GuitArt Fest  на 27 октомври от 19.30 часа в Драматичния театър. Талантливият  китарист ще разпали страстите на публиката с един горещ фламенко спектакъл, неповторима смесица от каталунски и андалуски ритми. Автентичността на изпълнението ще бъде допълнено от фламенко танцьори, пише PlovdivTime.bg

Това е само първото голямо приключение в света на китареното изкуство, което организаторите на музикалния форум предлагат в откриващата вечер. Те канят ценителите на специално бутиково събитие от 22 часа в Bee Bop Café. Гостите ще се насладят на изпълнението на интернационалната група „Ритмос Негрос”. Пиеро Епифаниа – вокал и перкусии, Симеон Леонидов – китара и беквокали, и Борис Таслев – бас китара и беквокали, ще предложат своята творческа интерпретация на афро-перуанската музика. В проектите си виртуозите на китарата и перкусиите смесват африкански, андски, европейски фолклорни елементи и джаз  Ритмос Негрос се появяват на музикалната сцена през 2016 г., а в момента подготвят и първия си студиен албум. 

Тридневният китарен маратон продължава на 28 октомври с три събития. През деня от 11 до 16 часа културен център Тракарт ще се превърне в работилница за музика. Участниците ще се срещнат с уменията на Еду Вико, Ивайло Звездомиров и Боян Бо Бояджиев. Концертната вечер започва ударно с концерта на кубинския виртуоз Марко Тамайо от 19.30 часа в Драматичния театър.  Провъз­гла­сен за „кралят на китара­та” от италианския вестник „Ла Стампа“, той е победител в множество престижни международни конкурси и е свирил с известни оркестри и диригенти по цял свят. Музикантът е една от водещите фигури в света на класическата китара  - професор в университета Моцартеум в Залцбург, Консерваторията в Клагенфурт, гост-преподавател в Музикалната академия в Гданск. Кубинецът е директор на международния китарен конкурс „Мишел Питалуга” в Италия. 

От 22 часа ще се насладим и на концерта на Йес Псайла от Малта и пловдивчанина Веселин Койчев в Bee Bop Café. 

Последният фестивален ден на 29 октомври започва с майсторски клас на Марко Тамайо от 9 до 17 часа в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство от 9 до 17 часа, а от 18 часа в културен център „Тракарт” ще представи книгата си „Основни принципи при изпълнението на класическа китара”. През деня там ще има китарни работилници с Йес Псайла, Веселин Койчев и Атанас Шишков. 

Официалното закриване вечерта от 22 часа в Bee Bop Café е със сборно джаз комбо с участието на Йес Псайла,  Стоян Янкулов, Ясен Велчев и Ивайло Звездомиров. 

PlovdivTime e медиен партньор на фестивала.