Филм за най-зрелищната опера на Джузепе Верди е заснел екипът на БНТ- Пловдив. Операта по традиция се изпълнява всяка година във всички оперни фестивали на открито. Написана е по поръчка на Хедив Исмаил, владетелят на Египет, който планирал откриването на Суецкия канал с внушителното оперно представление. За създването на операта, Верди поискал колосалния за времето си хонорар от 30 000 златни лири, както и правата върху изпълнението на „Аида“ навсякъде по света, извън Кайро, плюс отчисления от всяко копие на партитурата.

С тези пари по волята на композитора е изграден Каза ди Рипозо- пансион за възрастни музиканти в Милано. Той съществува вече близо 150 години и по думите на Верди е неговото „ най-добро произведение“. Така „Аида“ става поводът  някогашните Аиди, Травиати, Дон Карлос и множество още оперни персонажи да посрещат финала на живота си редом до Джузепе Верди. Защото именно в дома за възрастни оперни артисти почива наричаният от тях с любов Пепино.

Мащабът на музиката, пищността на декорите и блестящите  изпълнения са част от класическото решение на режисьора Нина Найденова, което събира много зрители на Античния театър в Пловдив. Солистката на Виенската опера – Надя Кръстева, топ тенорът от световните сцени – Камен Чанев, виртуозното сопрано – Таня Иванова и диригентът Лучано Ди Мартино ни отвеждат зад кулисите на спектакъла, за да научим как се прави опера на открито.

Четвъртият брой от документалната поредица „На опера с БНТ2“ можете да гледате на 31 октомври, от 21.45 часа. Поредицата е продуцирана от БНТ Пловдив и се произвежда в партньорство с Държавна опера – Пловдив.