Откриването на фестивала с концерт-спектакъла "Орфей и Паганини" пренесе над 2000 зрители в митичния свят на легендарния тракийски певец. За първи път фасадата на Античния театър "оживя" с 3D мапинг на Полина Герасимова, който пресъздаде древните легенди за Орфей на фона на музиката на Георги Арнаудов, Глук,  Монтеверди, Офенбах и др. 3D мапинг е технология, която може да превърне всяка повърхност в истински спектакъл. Благодарение на нея зрителите имаха усещането, че са в обвита  в бръшляни гора, заобиколени от сатири и менади, в древно тракийско светилище, в пустиня. 

Енигматичните звуци на кристалния орган на Ж. Деньов се смесваха с изпълненията на виртуозния Марио Хосен и Квартета на Арена Ди Верона. Солистите Вера Гиргинова, Светлана Иванова и Никол Брандолино заедно с оркестъра, хора и балета на Опера Пловдив създадоха феерия, обединяваща елементи от различни музикални жанрове и епохи. Диригент на спектакъла бе флейтистът Фан Ферандис, диригент на хора - Драгомир Йосифов, концертмайстор - цигуларят Мичо Димитров, а хореографията бе дело на Боряна Сечанова. Еклектичната сценографията бе обект на доста разнопосочни мнения след края на спектакъла,  

Античният театър бе изпълнен до краен предел. Сред официалните гости бяха представители на Министерство на културата, на Областната управа, на Община Пловдив, на Фондация "Пловдив 2019", на Фондация "Дом за пловдивската опера", директорът на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян, на КЦМ 2000 АД- инж. Никола Добрев, официални представители на Нов Български Университет и директори на културните институти в Пловдив.

Фестивалът бе открит от директорът на Опера Пловдив - доц. Нина Найденова. OPERA OPEN 2017 е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.