Кето чийзкейк без печене с матча зелен чай. Само заглавието на рецептата звучи достатъчно впечатляващо, както и много претенциозно и леко объркващо. А всъщност този страхотен летен десерт е толкова лек, свеж, вкусен, интересен и харесващ се на всички, че заслужава вниманието дори и на скептиците в кухнята. Оказа се, че кето десертите освен модерни и здравословни са и много вкусни, затова и продължаваме да залагаме на тях. Зеленият матча чай пък е в списъка с любими съставки. Лятото е времето на десертите без печене, които имайки предвид, че са и по-бързи са всъщност задължителна част от съвременната кухня. А за чийзкейкът какво да кажем? Всичко за него е казано! И категорично може да повторим за сетен път, че рецептите за чийзкейк са любимите рецепти за десерти.

Необходими продукти:

За блата:
бадемово брашно - 1 чаена чаша
кокосово брашно - 1 чаена чаша
кокосово масло - 1/3 чаена чаша
какао - 1/3 чаена чаша
За крема:
извара - 1 кг сладкарска или крема сирене
маскарпоне - 250 грама
ксилитол - 2/3 чаена чаша
Зелен чай Матча - 1 1/2 супена лъжица
лимонов сок - 2 супени лъжици
желатин - 2 броя по 10 грама
ванилия - 1 брой
За украса:
боровинки - 1/3 чаена чаша
мента - 1/3 връзка

Начин на приготвяне: 

Първата стъпка от рецептата за кето чийзкейк без печене с матча зелен чай е подготовката на блата. Избирате вкусни и качествени ядкови брашна, каквито са бадемовото и кокосовото брашно. В купа ги смесвате, добавяте какаото и разбърквате добре, добавяте кокосовото масло и разбърквате до получаване на маслени трохи. На дъното на форма за печене с падащи стени поставяте хартия за печене и разпределяте трохите, притискате добре с ръце и слагате в хладилника, а най-добре във фризера за 20-тина минути, за да стегне.

В чаша изсипвате съдържанието на пакетчетата желатин и добавяте около 100 мл студена вода, за да набъбне. След като набъбне го разтопявате на водна баня, като сложите чашата с набъбналия желатин в малък съд с вода на котлона. За получаване на крема може да използвате както крема сирена, така и сладкарска извара, пише supichka.com. Ако използвате сладкарска извара вашия кето чийзкейк без печене с матча зелен чай ще стане по-лек. В купа, с помощта на миксер разбивате изварата и маскарпонето, заедно с предвиденото количество ксилитол, лимоновия сок и есенцията ванилия до получаване на крем. Накрая добавяте разтворение желатин и разбърквате добре.

Слагате хартия за печене по стените на фромата за печене, за да можете по-късно да отделите сладкиша лесно от стените. Изсипвате ⅔ от сместа и разпределете добре. Към останалата част добавете предвиденото количество матча чай и разбийте добре, след това изсипете върху чийзкейка. Приберете сладкиша за поне 3-4 часа в хладилник, може и за цяла нощ или пък за по-кратко във фризер. Преди сервиране извадете сладкиша от формата, отстранете хартията от сладкиша и украсете с боровинки и мента, или пък с други предпочитани от вас плодове.