Необходими продукти:
8–10 малки тиквички
600 г кайма смес
250 г сирене „Моцарела“
50 г сирене „Пармезан“
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
70 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
за соса:
1 кг добре узрели домати
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
50 мл червено вино
1 връзка босилек
1 с. л. захар
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Лукът и чесънът за лазанята се наситняват и се запържват в 30 мл от зехтина.
- Добавя се каймата, запържва се, докато стане на трохи и се овкусява със сол и черен пипер.
- 1/3 от тиквичките се подреждат в намазана с 20 мл зехтин тава.
- Отгоре се разпределят половината от каймата и половината накъсана моцарела. Следва пласт тиквички и върху тях отново се слагат накъсана кайма и моцарела. Накрая се подреждат останалите тиквички, като решетка.
- Ястието се пече 30 минути на 170 градуса, покрито с алуминиево фолио. След това фолиото се маха, поръсва се с настъргания пармезан и се допича за още 30 минути.
- Сосът се приготвя като наситнените лук и чесън се запържват в зехтина. Добавят се настърганите домати, налива се виното, овкусява се със захар, сол и черен пипер и се оставя да къкри на слаб огън, докато се сгъсти. Слага се наситеният босилек и се пасира. Лазанята се поднася със соса.
Изпрати на приятел:
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква
22.11.24 22:14
488
Православната църква почита днес Свети Мартин
22.11.24 22:14
1342
Рецепта за вкусни сладки с ябълки и канела
22.11.24 22:14
13921
Акценти
Бог Дионис посреща любителите на хубавото вино в Пловдив
22.11.24 22:14
2003
За пети път: Не избраха председател на Народното събрание
22.11.24 22:14
2015
Полицията в Пловдив издирва мъж, заподозрян в кражба
22.11.24 22:14
11648
Пореден случай на скорпион, открит в дома на пловдивчанин
22.11.24 22:14
9962