Необходими продукти: 

8–10 малки тиквички
600 г кайма смес
250 г сирене „Моцарела“
50 г сирене „Пармезан“
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
70 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус

за соса:
1 кг добре узрели домати
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
50 мл червено вино
1 връзка босилек
1 с. л. захар
сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Лукът и чесънът за лазанята се наситняват и се запържват в 30 мл от зехтина.
  2. Добавя се каймата, запържва се, докато стане на трохи и се овкусява със сол и черен пипер.

  3. 1/3 от тиквичките се подреждат в намазана с 20 мл зехтин тава.
  1. Отгоре се разпределят половината от каймата и половината накъсана моцарела. Следва пласт тиквички и върху тях отново се слагат накъсана кайма и моцарела. Накрая се подреждат останалите тиквички, като решетка.
  1. Ястието се пече 30 минути на 170 градуса, покрито с алуминиево фолио. След това фолиото се маха, поръсва се с настъргания пармезан и се допича за още 30 минути.

  2. Сосът се приготвя като наситнените лук и чесън се запържват в зехтина. Добавят се настърганите домати, налива се виното, овкусява се със захар, сол и черен пипер и се оставя да къкри на слаб огън, докато се сгъсти. Слага се наситеният босилек и се пасира. Лазанята се поднася със соса.