Кишът с праз определено ще поглези небцето ви с вкусовете си. Тази рецепта е подходяща за и любителите готвачи, това, което ще ви трябва обаче, е малко повече време, ако държите да замесите тестото си сами.
Вижте как да го приготвите
Необходими продукти:
За тестото:
- 225 г брашно
- 125 г масло
- 1 яйце
- 1 с.л. вода
За пълнежа:
- 1 с.л. зехтин
- 2 стръка праз
- 2 стръка селъри
- 4 яйца
- 450 пълномаслена течна сметана
- 150 г синьо сирене
- 2 с.л. нарязан магданоз
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- За тестото сипете брашното и студеното, нарязано на малки кубчета, масло. Пулсирайте докато се образуват маслени трохи. След това добавете яйцето и водата. Пулсирайте отново, до получаването на еднородна смес.
- Извадете тестото върху набрашнен плот и го оформете с ръце на плосък кръг. Поръсете точилка с брашно и с нея разточете тестото, без да натискате силно, в кръг.
- Прехвърлете тестото във форма за пай с подвижно дъно и го напаснете по дъното и стените. Изрежете излишното по краищата. Надупчете тестото с вилица по дъното и поставете формата в хладилник за 15 минути. След това постелете лист хартия за печене върху тестото и върху него изсипете зърна суров боб. Печете "на сляпо" в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути. Отстранете хартията и зърната боб и печете още 5-10 минути. След изваждане оставете да изстине. Намалете фурната на 160 градуса (с вентилатор).
- Нарежете праза и селърито на тънки кръгчета. Загрейте зехтин в тиган и запържете зеленчуците за 2-3 минути, на силен огън. След това намалете силата на огъня, захлупете и гответе 25 минути, до пълно омекване. Отстранете капака и гответе още 2-3 минути, колкото да се изпари излишната течност.
- В купа разбийте яйцата и течната сметана. Овкусете със сол и черен пипер.
- Върху изпеченото тесто разпределете задушените праз и селъри. Поръсете с настърганото сирене и нарязания магданоз. Залейте с яйчената смес. Печете киша 35-40 минути. След това го оставете да изстине 5-10 минути.
Рецепта по Мери Бери
Изпрати на приятел:
Още от категорията
За Нова година: рецепта за истински немски щолен
28.12.24 08:01
278
Сочно шоколадово брауни с ганаш
28.12.24 08:01
19608
Здравословна рецепта: Бананови бисквити без захар
28.12.24 08:01
13829