Врачанският окръжен съд днес отмени определение на районния съд в Мездра, с което спрямо Димитър Й. бе взета през януари т. г. мярка за неотклонение задържане под стража. Окръжният съд Враца измени мярката за неотклонение в парична гаранция от 5 000 лева, която трябва да се внесе в десетдневен срок, съобщи "24 часа".

За да бъде взета по-леката мярка за неотклонение съдът взел предвид това, че известният в Мездра като Митко Бирата не е осъждан, регистриран е като земеделски производител, не поддържа контакти с криминалнопроявени лица.

В решението се казва още, че Димитър Й.се ползва с добро име в обществото на Мездра и има постоянен адрес на територия на града, където реално пребивава и няма опасност да се укрие и да извърши престъпление.

Мъжът е обвинен, че е държал в дома си в Мездра огнестрелно оръжие, като не е взел необходимите мерки за сигурност и особено мерките, предвидени в надлежните правилници, наредби и инструкции. В резултат на тази небрежност 8-годишният му син използвал негова пушка и с нея прострелял свой връстник, внук на бившия депутат Тома Томов. 8-годишното момче бе намерено мъртво на улицата.

От съда във Враца уточняват, че определението му е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.