Делото срещу бившия полицай Венцислав Караджов, подсъдим за убийството на родителите си в Пловдив, бе отложено за догодина. Причината ход на заседанието да не бъде даден е липсата на експертизата, възложена на вещи лица в Научноизследователския институт по криминалистика. Караджов жали наложената му на първа инстанция доживотна присъда, като в жалбата му е посочено, че иска отмяна на решението и настоява да бъде оправдан. Сагата продължава вече няколко месеца в Апелативен съд.

Вещите лица са депозирали становище, че за да се направи експертиза на компютъра на един от разследващите полицай, е необходимо повече време за изследване.

Поради тази причина делото бе отложено за нова дата. Непосредствено след произнасянето на съда, Караджов и защитниците му, поискаха изменение на мярката за неотклонение „задържане под стража”.  

Според адвокат Василев „домашен арест” би изиграл ролята си като мярка за неотклонение.

„Венцислав Караджов вече 3 години и седем месеца е в затвора. Свидетели сме на поредно отлагане на заседанието. Неслучайно искаме домашен арест, имайки предвид новите технологии с електронните гривни. Въпреки че на първа инстанция клиентът ми получи една много тежка присъда, решението все още не е влязло в сила и към този момент важи презумцията за невинност”, заяви Василев. Той засегна и темата за условията в затвора и тормоза, на който е подложен Караджов всеки ден.

„Депозирани са жалби до всички компетентни институции. Подробно описани случаи на брутални извращения, с часове и дати. Проверки обаче не се правят, не се разпитват свидетели”, добави защитникът.

За всекидневния тормоз, насилие и лоши услови за живот зад решетките, разказа и самият Венцислав. Той определи себе си като невинен човек, станал жертва на системата и върху които се налага нечовешки натиск.

„Искането за изменение на мярката ми е един зов за помощ. В затвора е кошмар. Подложен съм на какви ли не извращения, умишлени нападки, конфликти и дори натиск от надзирателите.    Не страдам само аз, а всички лишени от свобода. Последният случай на унижение към мен бе вчера. Човек, поставен умишлено сред нас, започна да блъска затворниците, мен ме изрита нарочно, за да търси конфронтация с мен. Искат да ме поставят в такива конфликти. Постоянно съм под напрежение. Не мога да се подготвям за делата ми, знаете, че сам си готвя защитната позиция. Чувствам се, незащитен, подиграват се с мен. Само вие може да отмените тази несправедливост като постановите по-лека мярка. Заради нея преживяват този тормоз”, каза пред съда Венци Караджов.

Прокуратурата съвсем очаквано поиска жалбата на експолицая да остане без уважение. Според държаното обвинение към този момент няма нови обстоятелства, които са мотив за изменение на мярката.

След съвещание магистратите взеха своето решение. Те не уважиха искането на Караджов и го върнаха обратно в ареста.

Делото срещу Караджов ще продължи в началото на февруари 2020 година.