Делото срещу тримата роми, които ограбиха и пребиха възрастна жена в Белозем, тръгва по реда на съкратеното съдебно следствие. По искане на защитата ще бъдат призовани всички свидетели, разпитани в хода на досъдебното производство, както и две от вещите лица, изготвили ескпертизите. Дотук се стигна, след като съдът поряза едно от исканията на защитниците за гледане на делото по особените правила. Те поискаха съкратено съдебно следствие, в което обвиняемите признават всички факти и обстоятелства в обвинителния акт, а присъдите им биват редуцирани с една трета. Според съдебния състав обаче не всички факти и обстоятелства са напълно изяснени. Всъщност, това бе и първоначалната теза на самите адвокати на Ангел, Атанас и Тодор. 

Както вече ви съобщихме, стартът на заседанието бе отложен по искане на адвоката на Тодор - адвокат Мандов, който изтъкна, че не е могъл да се запознае с обвинението. Самият Тодор заяви, че не е грамотен, поради което не е запознат със съдържанието на обвинителния акт. Оказа се, че Тодор Велиев не знае и рождената си дата, нито пък помни годината, макар да бе категоричен, че има навършени 33 години. 

Малко след като двамата успяха да прочетат материалите, същото искане бе отправено и от Атанас Радев. Той също обясни на магистратите, че не е грамотен, макар да има завършено начално образование. Тезата му не бе споделена от защитника му - адвокат Илчев, който заподозря, че клиентът му вероятно е наясно с обвинението, след като му е споделил, че ще иска делото да тръгне по съкратено съдебно следствие. 

Разпоредителното заседание се проточи почти цял работен ден, а защитниците на няколко пъти смениха тактиката. Първоначално те настояха обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата, заради допуснати съществени процесуални нарушения. Според защитата на Атанас в обвинителния акт не било описано в каква степен той е бил съпричастен към извършеното от тримата. Липсвали и достатъчно данни за предварителен сговор и умисъл.

Припомняме, че в началото на февруари 87-годишната Атанаска бе обрана от крадци. Единият от мъжете е съборил възрастната жена, като при падането тя е счупила бедрото си. Другият извършител опира нож в гърлото на жертвата и я заплашва, че ще я заколи, след което тримата извършители започват да претърсват къщата. Изнесени са бойлер, два телефона, микровълнова печка и др. След обира тя била блъсната на земята, в следствие на което бе със счупен крак и бе приета в болница. 

Защитникът изтъкна, че в обвинителният акт пишело, че именно Атанас е изнесъл микровълновата и парите, но не и откъде ги е взел. Към момента било категорично доказано единствено, че той е бил в гаража на баба Атанаска. Искането бе подкрепено и от адвокат Мандов - защитникът на Тодор, според който нямало данни за умисъл, а за ексцес, в следствие на който на баба Атанаска ѝ е била нанесена средната телесна повреда. Самата тя не се яви днес в съда, макар да бе редовно призована. 

В крайна сметка съдът прецени, че обвинителният акт не страда от пороци, а всички поставени въпроси следва да бъдат изяснени в хода на съдебното следствие. Именно фактът, че делото не е напълно изяснено, бе причина съставът да пореже исканията на подсъдимите за съкратено съдебно следствие, при което те признават вината си. 

В крайна сметка, то ще протече с разпитите на всички свидетели, като в съдебната зала няма да се явят единствено някои от вещите лица. Атанас и Ангел пожелаха и да бъдат изменени мерките им за неотклонение. Съдът обаче не уважи искането им, тъй като все още има вероятност те да се укрият или да се опитат да повлияят на свидетелите по делото. 

Един от нападателите на баба Атанаска от Белозем: Неграмотен, не знае в какво е обвиненТодор получил обвинителен акт, но не може да го прочете