За трети път фермерът Стефан Говедарски, който опита да убие съседа си Иван Гълев в Раковски, не се яви в съдебна зала. От началото на процеса срещу 77-годишнипт мъж, последния е все по болници и здравни заведения.

Днес в Окръжен съд процесът срещу Говедарски трябваше да стартира, като в залата бяха призовани всички свидетели и вещи лица. Ход обаче не бе даден, тъй като една от съдебните заседателки липсваше, поради здравословен проблем. Освен това Говедарски е приет за лечение в болница „Свети Мина”, в Кардиологичното отделение. Там той ще остане до 1 октомври, а след това му предстои манипулация на сърцето в друго лечебно заведение.

Това наложи искане на прокуратурата за комплексна експертиза на Стефан Говедарски от психиатър, кардиолог, пулмолог, съдебен медик и съдов хирург. Молбата на държавното обвинение бе подкрепена и от адвокат Търновалийски, който представлява простреляния Иван Гълев. По думите на юриста, Говедарски всячески се опитва да шикалкави делото.

Гълев е конституиран като частен обвинител и граждански ищец. Той е придявил иск към Говедарски за 90 хиляди лева, за причинените му вреди след стрелбата. 77-годишният фермер е стрелял 11 пъти по съседа си в злополучната вечер през 2018 година.

Как се стигна до съдебната сага?

Говедарски  живеел в Раковски, като стопанисвал малка ферма, състояща се от двор и стопански сгради. Там отглеждал крави. Той притежавал разрешително за огнестрелно оръжие – пистолет „ЧЗ – Чешка збрьовка 75В“ и боеприпаси за него. Пострадалият Гълев също живеел в Раковски и отглеждал крави във ферма, близо до тази на обвиняемия. През лятото на 2018 г., между дваматаизбухнал  конфликт, защото Гълев освободил пастира си, който работел и за двамата и започнал сам да извежда на паша животните си.  Не пожелал обаче да вземе кравите на обвиняемия. Говедарски  недоволствал, защото смятал, че Гълев оставял животните да пакостят в района на фермата му. Кравите понякога бутали оградата или влизали в нивата с люцерна. Двамата често си разменяли обидни реплики и се карали.

На 2 октомври 2018 г. Говедарски обърнал няколко ракии. Видял, че по оградата му пак има поражения и предположил, че са от кравите на Иван.  Излязъл от фермата си, като взел със себе си пистолета с 11 патрона в пълнителя. Към 18 часа видял, че Гълев прибира кравите си към своята ферма. Обвиняемият го пресрещнал и му казал, че ще го убие. Извадил от кобура оръжието си и ударил с него два пъти по лицето Иван, като му причинил контузни рани. Фермерът бързо се обърнал и тръгнал да се отдалечава по пътя. Опитвал се да набере тел. 112, за да потърси помощ. В този момент обвиняемият се прицелел с оръжието по него. Стрелял няколко пъти и три пъти го улучил. Макар и прострелян, Гълев продължавал да върви. Тогава обвиняемият решил да го простреля в главата с последния патрон, но не го улучил. Според събраните доказателства по делото, Говедарски  изстрелял 11 патрона. След това тръгнал към своята ферма. Жертвата се строполила на земята, но продължила да набира 112. 

На място пристигнали медицински и полицейски екипи. Пострадалият бил откаран в болницата, където му е оказана спешна лекарска помощ, благодарение на която е спасен животът му. Говедарски бе задържан под  „домашен арест“. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен, е от 10 г .до 20 г. „лишаване от свобода“.