Прокуратурата повдигна обвинения на двамата задържани при полицейска акция в тунела към столичния квартал "Люлин" вчера. Те са хванати в опит да укрият краден автомобил, съобщиха от обвинението. По информация на БНТ мъжете на възраст 43 и 45 години са известни с прякорите Геле Главата и Войника. Единият от тях е извършил престъплението в условията на опасен рецидив, тъй като е осъждан на затвор за идентично престъпление.

Задържаните са от контингента, който СДВР следи постоянно. Залавяни са многократно за кражби на коли, а след като са излизали от ареста се връщали в престъпния бизнес. Определят ги като "големи риби в бранша".

„Може да ги сложим в, да кажем, топ 10", каза гл. инспектор Николай Пелтеков - началник- сектор "Престъпления, свързани с МПС" - СДВР.

Действали чрез специална техника, пригодена за кражбата на коли.

"Лицата, задържаните са извършвали, според наша оперативна информация, кражби на автомобили от висок и среден клас, като за целта използват техническо средство, машина, с която или прихващат сигналите на автомобилите тип келес заключване, или си обучават ключове, посредством машините, които използват", добави Пелтеков.

Откраднатите автомобили имали различна съдба, като първата стъпка на джамбазите е да ги изкарат извън София.

„Като една част от тях се разглобяват за авточасти, друга част от тях се изготвят като двойници на автомобили от други държави", каза още гл. инспектор Пелтеков.

Двамата са задържани за 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска постоянен арест.