Служители от Министерството на културата пристигат за разпити в Окръжна прокуратура – Пловдив във връзка със скандала в разградския и смолянския театри. От два дни работещи в отдел „Бюджетни разходи”, към Дирекция „Бюджет и финансово-счетоводни дейности” са били призовани за разпити, научи TrafficNews.bg.

Показания ще бъдат давани и в следващите дни, като сред поканените в пловдивската прокуратура ще бъде и директорът на дирекцията Диана Арнаудова.

Междувременно разпити се провеждат и към този момент спрямо фиктивно наетите работници. Над 410 000 лева от неправомерно изплатените заплати от театрите в Смолян и Разград вече са при разследващите. 225 000 лева от тях са предадени доброволно. 185 лева са приобщени при ареста на един от обвиняемите – Атанас Георгиев. В колата му бяха намерени над 145 хиляди лева, а останалите са иззети при обиски.

Припомняме, че по театралната афера са привлечени като обвиняеми каскадьорът Атанас Георгиев, диригентът Левон Манукян, който беше директор на Музикално-филхармоничния театър в Разград, както и Румен Бечев, бившият директор на театъра в Смолян. 

Във вторник соченият за мозък на операцията – Петко Писков, отрече да е замесен в скандалната схема за източване на милиони от Министерството на културата. На организирана от него пресконференция той показа как работи изработеният от него софтуер.

Припомняме, че освен скандала с фиктивните назначения обект на разследване е и схема, по която в театрите е наета друга фирма на Писков, която ги е обслужвала счетоводно. При одит в Пазарджишкия театър са констатирани поредица от нарушения. Сред тях са отчетени неизиграни представления, за които са получавани неправомерно субсидии от Министерство на културата. Други представления пък не са отчитани. В трупата са назначавани актьори на краткосрочни договори, които са получавали допълнително материално стимулиране - някои от тях в размер от над 65 000 лв. Подобна схема с външни спектакли на продуцентски къщи е прилагана и в Родопския драматичен театър.

Министърът на културата: Двама души от министерството са замесени в "театралната афера"Все още те не могат да бъдат уволнени

Кой в Министерството на културата "проспа" огромния скок в бюджетите на Родопския и Разградския театри?

Две фирми на афериста Писков въртели делата на Пазарджишкия театър

Петко Писков обвини всички в лъжа и заяви, че е бил репресиран в арестаАрестуваният от схемата с източване на милиони от МК, заяви че директорът на Пазарджишкия театър се оправдава с него