Адвокатът на 17-годишния Стойко Чепенлиев, който през месец септември миналата година преби до смърт пастира Живко Петков заради 60 лева, поиска турски преводач за своя подзащитен. Оказа се, че обвиняемият не разбира въпросите на съда и не може да отговори, защото е неграмотен и почти не разбира български. Адвокат Иван Недев пожела от съда делото да се насрочи за друга дата, за да бъде организиран именно такъв преводач, защото Стойко не може формулира отговорите си.

Въпреки това, родителите му демонстрираха в съдебната зала страхотен български език , като заявиха, че те разбират всичко, но той от малък говори повече на турски.

Съдът прие това искане на защитата, като отложи разпоредителното заседание за следваща дата, но по друга причина. Съдия Розалия Шейтанова не даде ход на днешното дело, защото има пострадал непълнолетен, който не е призован редовно за днешното заседание и така може да се ограничат правата му.

Обвиняемият непълнолетен вече има семейство и има 3-месечно дете, което все още не е виждал. Срещу него е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление – грабеж с нанесена тежка телесна повреда, изразяваща се в постоянно разстройство на здравето, опасно за живота и средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затрудняване движенията, довели до смърт на 64-годишния Живко. Според прокуратурата побоят е нанесен на 10 септември 2023 г., а смъртта е настъпила в последствие, като тялото е открито 3 дни по-късно.

Двамата работили в един и същ селскостопански обект към момента на инцидента. В деня на убийството младежът поискал пари от Живко, който му дал сумата от 60 лева. След това извършителят продължил да иска пари, но пастирът казал, че не разполага с повече. Последвал  побой над мъжа, който довел до смъртта му. Когато е намерено тялото, не са открити следи от насилие. При извършената тройна съдебномедицинска експертиза, е установена силна вътрешна кръвозагуба, която е довела и до неговата смърт. По -късно момчето било арестувано.

Поради факта, че Стойко Чепенлиев все още е непълнолетен, след редукцията на наказанието, го грози лишаване от свобода от 5 до 15 години. От момента на залавянето му до момента, той е с мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Убитият край Скутаре е пастир, извършителят още не е заловенТялото на мъжа е открито край ЖП - линиите