Близки и роднини на Недялко Бакалски, който загуби живота си в тежка катастрофа на прелеза на булевардите „Шести септември” и „Копривщица” преди 2 години, се събраха за мирен протест пред Окръжен съд- Пловдив. Протестните действия бяха организирани от Сдружение "Ангели на пътя" и са в подкрепа на родителите на Недялко Бакалски, който остана завинаги на 21 години.

Делото ще продължи в 9:00 часа пред Окръжен съд- Пловдив и предстои да бъдат разпитани и последните двама свидетели - полицаите дошли на мястото на инцидента. Трябва да бъдат представени и справките за точните характеристики на мотора и дали 21-годишният тогава Бакалски е притежавал необходимата правоспособност, за да управлява мотора.

 “Искаме да подкрепим нашия брат и неговите родители, искаме справедлив процес. Присъда в затвор”, казаха приятели на загиналия моторист.

През сълзи майката на Недялко заяви, че нейният син е бил жертва на шофьори, които не спазват правилата за движение. Всичко ще настояват за справедливи присъди.

“Той застана и каза, че не се признава за виновен. Ще настояваме за справедлива присъда, а не условна. Този човек продължава да управлява автомобил, като книжката му не е взета. Делата се влачат с години, ние не живеем вече. Държавата не ни помага. Най-скъпото ми го няма. Да, синът ми имаше книжка и то за тази категория!! Шофьорът просто не е спрял на знак “Стоп” и отне живота на детето ми,” категорична е Лили Бакалска.

Протестиращите смятат, че наказанията, които се дават на причинилите смърт в катастрофи са несправедлив. По думите им трябва тези, които управляват кола без да спазват правилата за движение, да търпят наказание в затвор.

 “Всеки ден стават страшно много тежки катастрофи в Пловдив. Аз имам много приятели , които да загубили децата си, тежко е. Искаме по-строги наказани”, коментира близка на семейство Бакалски.

“Обединихме родители на загубили децата си във войната по-пътищата. С една цел- “Никой родител да не усети тяхната болка”. Много е страшно да научиш , че детето ти е убито. Искаме да спрем войната по пътищата”, заявиха от сдружение "Ангели на пътя".

Инцидентът стана на 5 май 2022 година, на прелеза на булевардите „Шести септември” и „Копривщица”. 52-годишният Иван Иванов карал автомобила си по бул. "Копривщица", когато на кръстовището със "Шести септември" блъснал движещия се по другия булевард 21-годишен моторист. Според автотехническата експертиза колата се е движила с около 28-30 км./ч, а моторът с 50 км./ч. При удара Бакалски изхвърчал от мотора, прелетял над автомобила, паднал и си ударил тежко главата. Издъхнал 7 дни по-късно в болница, а родителите му избрали да дарят органите, като по-този начин спасили други четири човешки живота. Обвинението срещу Иван Иванов е за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на нарушаване на закона за движение по пътищата - отнемане на предимство и движение с несъобразена скорост. Според съдебномедицинската експертиза цялата травма, довела до смъртта на Недялко Бакалски е концентрирана в главата. При извършените медицински изследвания са констатирани хематоми в главата и множество контузии и счупвания в мозъчната кора.  Делото все още е на първа инстанция, а Иван Иванов  още в първото заседание отказа да признае вината си и да се възползва от съкратените процедури предвидени в закона. Така производството протича по общия ред с разпит на всички свидетели.

Имал ли е книжка за мощен мотор Недялко Бакалски, който загуби живота си, но спаси други четириДелото в Окръжен съд - Пловдив протича с разпит на свидетели и вещи лица