Задържаният при мегаакцията на ДАНС, МВР и прокуратурата Ахмед Муса Ахмед се сдоби с официално обвинение от Окръжната прокуратура в Пазраджик. То е за организиране на престъпна група за проповядване на антидемократична идеология и за пропогандиране и възхваляване на война.

24 души остават с мярка „задържане под стража” за 72 часа. Това се случва след мащабната антитерористична акция на ДАНС, МВР и прокуратурата, която се проведе в 5 български града – Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Харманли и Смолян.
Общо са били задържани 140 човека., но в ареста остават само 24.

80 човека са били разпитани само от пловдивския квартал „Столипиново”.

Днес ситуацията в ромската махала на Пазарджик се нормализира, след като вчера около 300 полицаи и жандармеристи въоръжени до зъби бяха обсадили района. Сред униформените с маски бяха и антимафиотите от отряд Делта.

„Станахме от сън и гледаме само полиция с маски”, разказа пред TraffficNews.bg жена от квартала.

В Пазарджик белезниците щракнаха първо на ходжата Ахмед Муса Ахмед, който беше осъден на 4 години ефективно за радикален ислям. Срещу него и негови проддръжници е образувано досъдебно производство за пропагандиране и подстрекаване към война и разпространяване на антидемократична идеология.

Самият ходжа беше на свобода, защото присъдата му не е влязла в сила и той я обжалва пред Пловдивския апелативен съд.
Самият ходжа остава в ареста за 72 часа.

„Багажът взимаха, компутор, сичко, пари, злато, сичко”, оплака се жителка на квартала, в чиято дом е имало обиск.
Жандармерия влезе и в пловдивския ромски квартал „Столипиново”. Полицията отведе ходжи и имами, които водят учебни занятия. В Асеновград пък беше арестуван местният ходжа Тефик, който се представя с българското име Стефан.
При обиските са иззети флашки, книги, рекламни материали, снимки и знамена, свързани с радикален ислям и "Ислямска държава".

Някои от задържаните опитали да изхвърлят флашките в тоалетната.

Службите са ги следили няколко месеца. Претърсени са десетки адреси, иззети са доказателства за проповядване на антидемократична идеология, което се наказва с до 3 години затвор или глоба до пет хиляди лева. За пропаганда за война пък се предвиждат до 8 години зад решетките.

TraffficNews.bg