"Не съм фалшифицирал никакъв документ. Изобщо не съм предполагал, че ще стигна дотук!" Така започна обясненията си пловдивският предприемач Крум Томов, който днес се изправи пред Районен съд по обвинение, че чрез използване на фалшив документ се е опитал да придобие 940 000 евро от наследниците на покойния си бивш съдружник Смилян Дамянов. 

За историята TrafficNews.bg разказа преди два месеца, когато обвинението бе внесено в съда. Разследването срещу Томов започва няколко месеца по-рано, когато дъщерите на Дамянов - Стойка и Илияна  получават писмо с покана за изпълнение по Запис на заповед. Той е на името на бившия съдружник на Дамянов – Крум Томов. Според документа, на 20 януари 2015 година Смилян Дамянов е получил сумата от 940 000 евро от Томов.  Падежът е след година - на 16 януари 2016 г.  Следва запор на активите и фирмените сметки на „Легис” ООД, а след това и запор върху имуществото и сметките на двете наследници като физически лица.  Постъпленията от наемите са основен приход за семейството, с които се поддържа голяма сграда на бул. "Шести септември".

Бивш съдружник на покойния предприемач Смилян Дамянов иска 1 млн. евро от децата му с фалшив документРайонна прокуратура е повдигнала обвинение за документно престъпление срещу Крум Томов

Стойка и Илияна са категорични, че баща им никога не е дължал пари на Томов. Според тя нещата стоят точно обратното - Томов е имал огромни задължения към покойния си съдружник. Смилян Дамянов и Крум Томов са съдружници в „Легис” ООД от 2008 г . Всеки от тях, заедно с третия съдружник в компанията Малек Насер, има по една трета от дяловете.  По време  на строителството на „Легис център” обаче инвестициите са направени само от Дамянов и Насер . Поради финансови затруднения Томов не участва в инвестицията и през 2010 година  прехвърля дяловете си на Смилян Дамянов, тъй като той е финансирал и неговото участие. В замяна на това са опростени част от задълженията му.

"През 2010 година му прехвърлих моите дялове, за да облекчим управлението на фермата. Ние бяхме много близки приятели, имахме си доверие. Аз не съм получавал никакви дивиденти от моите дялове, след като сградата бе завършена, започнаха да влизат наеми, но и от там не съм получил и стотинка. Това е причината да пусна заявление в съда с претенции за тази сума" заяви Томов. Той каза в съда, че Смилян Дамянов сам му е дал записа на заповед през 2015 година. 

На въпроса на съдията защо 4 години след прехвърлянето на дяловете той не е предявил претенции за въпросната сума, Крум томов заяви, че са говорили многократно, но бившият му съдружник не е предприел никакви действия. "После той се разболя, спряхме да се виждаме, той пътуваше много в чужбина , където се лекуваше" твърди Томов. След смъртта на Дамянов му било неудобно да притеснява дъщерите му и затова изчакал няколко месеца, за да предяви претенциите си. 

Съдията зададе резонния въпрос защо след като е бил в близки отношения със семейството, дали не е потърсил наследниците за разговор. Томов заяви, че е разговарял с адвоката им, който го убедил , че те не желаят да говорят с него. 

Стойка и Илияна Дамянови са категорични, че са разбрали за фенансовите претенции, в деня, в който са получили писмото с поканата за изпълнение. 

Тъй като и двете са сигурни, че баща им никога не е вземал пари от Томов и че Записът на заповед е фалшификат, те веднага подават жалба в прокуратурата.  Образувана е проверка , назначена е графологична  експертиза, която доказва, че подписът не е на покойния Смилян Дамянов. Прокуратурата и Икономическа полиция действат много бързо и след като графологичната експертиза доказва, че подписът е фалшифициран, те образуват досъдебно производство за документно престъпление срещу Крум Томов.

Делото бе отложено за февруари, тъй като тогава по искане на съда ще бъде разпитан адвоката на Дамянови. 

Междувременно Томов е предявил граждански иск срещу наследниците за сумата, която той твърди, че дал назаем. 

Очаквайте продължение по темата!