3 години и 4 месеца затвор - това е окончателното наказание за Алекс Димов от Карнобат, който прегази с мерцедес две възрастни жени на Задушница в Карнобат през ноември 2018 г. Тогава Алекс е на 18 г., взел книжка броени месеци преди фаталната катастрофа. На първа инстанция младежът получи 5 г. затвор, но Апелативният съд я намали на 3 г. и 4 м. Преди броени дни определението бе потвърдено от Върховния касационен съд. Върховните магистрати оставиха в сила и наложената забрана за шофиране на МПС за срок от 4 г. и 4 м., предава 24 часа. 

На първа инстанция окръжни магистрати му наложиха 8 г. забрана да сяда зад волана, но и тя бе намалена от Бургаския апелативен съд.

“За да наложи това наказание, въззивната инстанция /Апелативният съд - б.а./ в пълнота е обсъдила степента на обществената опасност на деянието и дееца, наличните смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства и правилно е заключила, че наказание определено под средния размер, предвиден в правната норма, е необходимото и достатъчно за поправянето и превъзпитанието на дееца“, посочва ВКС. Върховните съдии отбелязват, че „определянето на размера на наказанието не е в резултат на механичен математически сбор на смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства, а е следствие на една комплексна логическа дейност по цялостната им оценка“. В окончателния съдебен акт е посочено, че наказанието, определено от Апелативния съд – 5 г. лишаване от свобода, редуцирано с една трета поради факта, че подсъдимият е признал вина и процесът е преминал по реда на съкратеното съдебно следствие, е справедлив.