Една декларация, написана и подписана от - забележете - директори и учители, взриви Фейбук и предизвика вълна от коментари. Въпросните педагози, които по принцип са призвани да учат децата ни на четмо и писмо, са от 18 учебни заведения в Габрово и с безумно неграмотната декларация, сътворена от тях, бранят отговорната за побоя над деца с увреждания в дома "Хризантема"

Безбройните правописни грешки и пълните безсмислици - и то само на една страница, предизвикаха десетки коментари в социалната мрежа, като повечето от тях определят написаното от директорите за срам за образователните институции. Потребител във Фейсбук дори смята, че на директорите им е нужен спешен курс по ограмотяване и запознаване с нормите на българския правопис, тъй като, слагайки подписите си под документа, би трябвало да са се запознали с него и няма начин съдържанието му, изобилстващо от грешки, да не им е направило впечатление.

Ето малко от декларацията, което е достатъчно показателно за грамотността на тези, които трябва да учат на грамотност децата ни. Естествено, запазили сме оригиналния правопис:

"Декларация от Образователните институции в град Габрово, се обявяваме в подкрепа на нашият колега г-жа Ваниела Василева директор на Дирекция "Олразование и социални дейности" в Община Габрово. Към настоящия момент в началото на календарната година, в системата на Образованието в град Габрово има неотложни задачи изискващи управленско решение са много и изкллючително важни, относно приемане на формулата за бюджета на общинските училища и детски градини".

Разбрахте ли нещо? Освен това, разбира се, че положението с правописа в българските училища е трагично. И нямаме предвид правописа на учениците...

Който има биволски нерви, може да прочете и цялата декларация. Само не се смейте!

„Изразявайки възмущението си от случилото се в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания на ул. „Хризантема“ в Габрово:

– Настояваме да се даде възможност Прокуратурата да направи задълбочена проверка. След приключване на проверките, да се излезе със становище относно виновните длъжностни лица.

– Считаме, че е недопустимо да се отправят нападки и клевети към ръководителя на Дирекция „Образование и социални дейности“ в Община Габрово от лицето, носещо пряка отговорност за работата и дейността на ЦНСТ на деца и младежи с увреждания, без същото лице да подкрепи твърденията си с факти.

Към настоящия момент в началото на календарната година, в системата на Образование в град Габрово има неотложни задачи, изискващи управленско решение, са много и изключително важни, относно приемане на формулата за бюджета на общинските училища и детски градини, прием на учениците в първи клас през 2018 г., държавен пран-прием след завършено основно образование, поддържане на материална база на училища и детски градини и много други.

Ние не искаме Образованието в града от една стабилно работеща системата да бъде поставяно в ситуация на криза, изкуствено да се създава напрежение, породено от междуличностен конфликт от хора с нисък праг на морал и професионализъм.

Ние искаме г-жа Даниела Василева да продължи да работи като директор на Дирекция „Образование и социални дейности“ в Община Габрово.

Г-жа Василева като директор на Дирекция „Образование и социални дейности” в Община Габрово е доказала професионализъм, компетентност, разбиране и решаване на проблемите в сферата на образованието. Не приемаме проблема да се политизира. Образованието трябва да бъде извън политиките на отделните партии.

За нас, представителите на Образователните институции в град Габрово, политиката е една – реализация на Политики на Образование, спазвайки законите и нормативните актове.“

Декларацията е подкрепена от НУ „Васил Левски”, ОУ „Неофит Рилски”, ОУ „Христо Ботев”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, СУ „Отец Паисий”, Детска градина „Мечо Пух”, Детска градина „Младост”, Детска градина „Радост”, Детска градина „Мики Маус”, Детска градина „Явор”, Детска градина „1 юни”, Детска градина „Ран Босилек”, Детска градина „Перуника”.