Близо 5 000 служители в клубове в Слънчев бряг излязоха днес на протест в курорта и поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов.  Хората са недоволни от начина, по който се извършват проверките в курорта. Според тях Слънчев бряг е място за забавления, а не е за хора от трета възраст. Хората се събраха пред дискотека "Bedroom", викайки "Оставка!".

Те носиха плакати с надписи "Г-н Симеонов, от Вас ли да си търся заплатата?", както и туби от минерална вода, превърнати в мегафони. В отговор на това вицепремиерът ги нарече "мутри". Протестиращите обаче подготвят втори по-голям протест в събота, когато ще се включат около 10 000 души, които се канят да затворят пътя Бургас - Варна.

Също днес организаторите на отменения заради акциите на Валери Симеонов фестивал Solar Summer обявиха, че ще съдят вицепремиера заради "незаконните" му действия, съобщи Иван Дончев пред Нова тв. 

Поредицата от среднощни акции в Слънчев бряг, ръководени лично от вицепремиера Валери Симеонов, продължават да са тема №1 в държавата. Собствениците на клубове настояват за диалог с представителите на държавата, за да бъдат регулирани правилата в курорта, но желанията им засега не намират почва.  

„Смятате ли, че трябва да коментирам Елена Иванова и диджей Станчо? Коя е Елена Иванова, не е консултирала своето мнение с организацията си. Тя е пряко зависима от концесионера на плажа в Слънчев бряг. След като тя проявява интерес и ние ще проявим интерес към нея. Ние сме заринати с благодарности, затова че спряхме шумовата вахканалия“. Така Симеонов коментира изказването на председателката на браншовата структура на хотелиерите в Слънчев бряг. 

След това той постави под съмнение и коректността на медиите, заявявайки в прав текст, че тези които не подкрепят действията му, са свързани с организираната престъпност. "И не на последно място – следете внимателно кои медии - коя страна ще заемат в битката за налагане на закона. Обвързаностите на подземния свят и престъпниците не свършват само до дискотеките в Слънчев бряг – те оплитат политици, хора от всички власти, редактори и журналисти в медиите", написа политикът във ФБ профила си. 

Лидерът на НФСБ призна, че не е работа на вицепремиера да тръгва да затваря заведения, но твърди че „трябва да се покаже как трябва да се действа при задкулисни схеми и да се установи модел на работа”.

TrafficNews.bg потърси за коментар собственика на Бедрум, където в събота Симеонов бе посрещнат с викове "Оставка". Управата на клуба е обжалвала съставения акт и очакват решение на съда до края на седмицата. 

 - Г-н Борисов, защо се наложи лично вицепремиерът Валери Симеонов да дойде на крака, за да контролира шума във вашето заведение?

 - Вероятно, защото много е искал да ни гостува и е решил да го направи подобаващо. Това е в кръга на шегата. Истината е, че нямам отговор на този въпрос. Проверки за нивото на шума в клуба се правят системно от експертите от РЗИ. Това е рутинна процедура и досега ние винаги сме съдействали на институциите. Не се е налагало да влизат с охрана, полиция или някой, който да ги пази. Така че поведението на г-н Симеонов и демонстрацията, която той направи в събота вечер в клуба ми, е абсолютно непонятна. А смятам и че е ненужна.

 - Казвате, че системно ви проверяват. Много жалби ли има срещу вас?

 - Това е другият парадокс – срещу нас няма жалби. Близо до клуба няма хотели, ние не пречим на никого. Проверките са рутинни, те са част от плана, който спазват оторизираните органи.

 - Колко пъти и за какво сте глобявани досега?

 - Нямаме нито един акт. Имаме издадени десетки констативни протоколи, че проверяващите не са открили никакви нарушения. А клубът работи вече десета година.

 - Това не е ли малко съмнително? Все пак сте живи хора, всеки греши. Липсата на глоби може би означава, че по някакъв начин мотивирате инспекторите да си затварят очите?

 - Всъщност сме изключително стриктни по отношение на дисциплината и реда в заведението. Всяко лято при нас се забавляват българи, които са сред най- платежоспособните туристи. Те са изключително взискателни и ако искаме да ги запазим като клиенти, при нас не бива да има никакви грешки.

 - Имате съставен акт по Наредба №1 на Община Несебър, какво сте предприели?

 - Обжалвали сме акта и очакваме до края на седмицата съдът да излезе с решение. Тази наредба е съставена, за да запази реда и спокойствието в Несебър, който е град със жилищни сгради, хотели и съвсем друг тип туристи. Не мисля, че тази наредба има отношение към нощните клубове по ивицата на Слънчев бряг. Беше ни заявено, че нямаме право да работим след 00.00 часа, което по никакъв начин не е правно издържано. Ще докажем в съда, че имаме право да работим след полунощ, но след това ще попитаме кой ще поеме отговорност за тази акция и за загубите ни, които съвсем не са малки.

Във финансов план как ви се отрази визитата на вицепремиера?

- Загубите са огромни. Особено след като организаторите на най-големия фестивал за електронна музика в България Solar Summer решиха да отменят събитието заради акциите на Слънчев бряг.  Фестът трябваше да е този уикенд на традиционното си място - Cacao beach в Слънчев бряг. Това е фест с 10 годишна традиция, на който идват най-големите имена в света на електронната музика. Диджеи като Армин ван Бюрен и Виктор Калдерон, Тиесто и други, които поставят Слънчев бряг за картата на партидестинациите на едно ниво с Ибиса и Миконос.  И сега, за първи път от 10 години, това събитие няма да се състои. Организаторите очакваха над 10 хиляди души. Но не могат да рискуват Валери Симеонов да нахлуе и да арестува диджея, както стана с DJ Станчо. Сега десетки хиляди души няма да дойдат на Слънчев бряг. Ако можете – изчислете загубите – това са билети, храна, нощувки, забавления.  В нощта на проверката тук имаше близо 3 000 човека. Всеки от тях беше платил  вход, бе дошъл да се забавлява. И изведнъж в разгара на купона, тук влиза полиция и спира музиката.  Това наистина не е нормално.

 - Какво очаквате да се случи от тук нататък?

 - На първо място очаквам всеки да си върши работата, за която му се плаща и да не си превишава правата. Ние никога не сме отказали проверка, но нека тя е по правилата. След това се надявам държавата най-сетне да приеме адекватна стратегия за развитието на Слънчев бряг, а не да си прехвърля отговорности. Няма как да си затваряме очите пред факта, че Слънчев бряг не е нито Лозенец, нито Поморие. Институциите и хората, които стопанисваме обекти в курорта, трябва да седнем и да поставим правила. И тези правила трябва да са ясни в самото начало. А не в началото на годината ние да инвестираме в заведения и персонал, а в разгара на сезона на някой да му скимне и да дойде да ни спре музиката. Вие сами видяхте каква е реакцията на клиентите на заведението. От днес започнаха и протести. Кому е нужно това? И без това Слънчев бряг е една от малкото дестинации, които продължава да задържа платежоспособните българи тук. Да, курортът е различен. Но и туристите са различни. Хората, които идват при нас, могат да отидат и в Испания, и в Гърция. Това ли иска г-н Симеонов?