Намерен е океан на 620 мили под повърхността на Земята. Ако той пресъхне, животът на нашата планета може да свърши, съобщава “Дейли мейл“.

Две проучвания са намерили доказателства за океани в долната мантия на Земята, приблизително на 620 мили (1000 км) под повърхността. Не е ясно колко вода е складирана, но предишни изследвания показват, че може би е колкото всички океани взети заедно. Без този огромен резерв от вода, подложен на геодинамични дейности, причиняващи вулкани, които са важни за генериране на почвата, животът на планетата ще престане да съществува.

В първото проучване, изследователи от Университета в щата Флорида и Университета на Единбург са заявили, че водата съществува много по-дълбоко в земята, отколкото се смяташе досега, съхранявана в минерала Брусит, пише 24 часа. Майнак Мукхержи, ръководител на изследването, заявява: "Ние не мислехме, че водата може да се съхранява във водосъдържащи минерали на подобни дълбочини. Но сега знаем, че е там, трябва да разберем само колко вода може да се съхранява ефективно на такава дълбочина."

В паралелно проучване изследователи от Северозападния университет в Илинойс предполагат, че тази вода е много по-дълбоко. Те открили диамант, изхвърлен преди 90 милиона години от вулкан в близост до реката Сао Луис в Жуйна, Бразилия. Диамантът има недостатък, съдържа минерали, които са останали в него по време на формирането му. Когато изследователите го разгледали под микроскоп, потвърдили наличието на хидроксилни йони - категорично доказателство за наличието на вода на такава дълбочина. 


TrafficNews.bg