„Действията, които се предприемат от властите са на база метрологичната прогноза за това, какво предстои да се случи”, заяви Цветан Цветанов, председател на Парламентарната група на ГЕРБ.   

„Вие бяхте свидетели как в САЩ една седмица преди бедствието се евакуираха хората, за да може да се избегнат жертвите, които биха могли да бъдат дадени”, поясни Цветанов.

„Кодът, който беше подаден беше жълт, а всички ние станахме свидетели, че валежите достигнаха до над 170 литра на квадратен метър, на места по 200”, посочи председателят на Парламентарната група на ГЕРБ. „В репортажите местни жители казаха, че дерето на реката е изчиствано два пъти тази година”.

„От това, което вчера съм провел като разговори, както с министър Радев, така също и с главен комисар Николов - те казаха, че оттокът на водата от седемте микроязовира, чиито стени са скъсани, не е към засегнатите населени места”, поясни Цветанов.

Според него това означава, че скъсването на стените на микроязовирите не е довело до жертви. Той добави, че има издадени 7 акта срещу собствениците на микроязовири, които не са изпълнени.

„Държавата в момента е поела отговорността, на място е и всички компетентни органи работят”, заяви Цветанов пред Нова телевизия. Той добави, че всички ресорни министри са отишли на мястото на бедствието. „Компетентните органи ще преценят за всичко това, кой носи вина”.

По отношение на протеста на пилотите от базата в „Граф Игнатиево” Цветанов посочи, че те имат правно основание да откажат да провеждат тренировъчни полети.

Той посочи, че правителството на Бойко Борисов е осигурило необходимия за поддръжката и резервните части за самолетите МиГ-29 финансов ресурс.

„Оттук нататък компетентните органи трябва да преценят дали всичко това е било изпълнено, дали има необходимата документация за изпълнението на тези поръчки. За това ръководството на Министерство на отбраната трябва да предприеме необходимите действия, за да може да изчисти тези неща”, поясни председателят на Парламентарната група на ГЕРБ. „Аз лично съм съгласен с изказването на г-н Каракачанов, че „българската армия не е детска градина”.

Цветанов подчерта, че такъв отказ от изпълняване на полети е прецедент от 1991 г. насам и добави, че за ремонта на самолетите през последните 2 години са били отпуснати 64 млн. лв.

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ заяви, че се притеснява за лидера на БСП Корнелия Нинова, но посочи, че „тя изглежда в добро състояние”.

„Доколкото знам шофьорите, които са ударили автомобила са различни, но водачът на колата на Корнелия Нинова е един и същ”, каза Цветанов. „От тази гледна точка, тя просто трябва да смени шофьора”.

Цветанов добави, че в ГЕРБ все още нямат идея за ръководител на бъдещия антикорупционен орган. „Убеден съм, че 44-я парламент ще приеме антикорупционно законодателство до края на 2017 г.”, каза Цветанов. Той е категоричен, че органът за борба с корупцията трябва да бъде назначаван от Народното събрание.